Aa

Aa

Заједничка обележавања догађаја из прошлости јача заједничку културу сећања

Заједничка обележавања догађаја из прошлости јача заједничку култури сећања

Заједничка обележавања догађаја из прошлости јача заједничку културу сећања

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, данас се у Бањалуци сусрео са министром унутрашњих послова Републике Српске Синишом Караном, који је  задужен и за сектор рада и инвалидско-борачке заштите. 

 

Министар Селаковић је подсетио да се Србија 2012. године суочавала са двоцифреном стопом незапослености, али да захваљући реформама које су од тада спроведене, од јачања домаће економије, до привлачења страних инвестиција, та стопа данас износи око 8%, статистички гледано, а фактички око 5%. Говорећи о недостајућим профилима радне снаге, Селаковић је нагласио да у наредном периоду предстоји стратешка реорганизација Националне службе за запошљавање, како би се фокус ставио на развој тржишта дефицитарних занимања. Он је подсетио да је извоз Србије у оквиру ИТ индустрије скоро двоструко већи од извоза у области пољопривреде, те да са друге стране, пажња мора бити посвећана стратешком планирању када су у питању професије и занимања која ће нам бити потребна у долазећим годинама.

 

Говорећи о унапређењу е-управе у Републици Српској, министар Каран је рекао да је у току процес израде система Социјалне карте, те да би искуства и размена знања у овој области са Србијом, била од изузетног значаја, не само за једно министарство, већ читав систем јавне управе. 

 

Узимајући у обзир да су оба министра надлежна за систем инвалидско – борачке заштите, они су указали да Србија и Република Српска посебну пажњу посвећују ратним војним инвалидима, породицама палих бораца, али и борцима у најширем смислу. Такође, Селаковић и Каран су истакли важност заједничких обележавања битних догађаја из прошлости српског народа, закључујући да то више повезује и зближава људе, као и да се на тај начи јача заједничка култура сећања. 

 

Раније данас, министар Селаковић се састао и са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем.