Aa

Aa

Заједничка борба за квалитетнији живот оболелих од ретких болести

Заједничка борба за квалитетнији живот оболелих од ретких болести

Заједничка борба за квалитетнији живот оболелих од ретких болести

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић, на регионалној конференцији о ретким болестима, поручила је да оболели и њихове породице треба да знају да нису сами и да њихова држава мисли на њих.

 

„Заједно ћемо водити ову борбу и чинити све да имате квалитетнији живот“, истакла је Кисић и захвалила супрузи председника Републике Србије Тамари Вучић, која је препознала значај решавања проблема са којима се суочавају оболели од ретких болести и њихове породице. 

 

Министарка Кисић истакла је да Република Србија последњих година издваја значајна средства за лечење оболелих од одређених група ретких болести. Како је навела, у 2012. години издвојено је 130 милиона динара, док се данас за те намене из буџета издваја неколико милијарди динара. 

 

Кисић је навела да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у протеклих годину дана интензивно радило на доношењу стратешких и законских оквира како би оболели од ретких болести били препознати у систему социјалне заштите.

 

Министарка је истакла и да је Нацрт Закона о социјалној заштити, којим су обухваћене и особе са ретким болестима и њихове породице у завршној фази, као и да је у плану и реформа система запошљавања, којом ће такође бити обухваћена ова категорија.

 

Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије истакла је да је Србија у овој години издвојила рекордних 3 милијарде и 700 милиона динара за лечење оболелих од ретких болести.  Такође, навела је да наша земља бележи огроман напредак на пољу молекуларне генетике и развоја нових метода за анализу наследног материјала и додала да се, у корак са светским научним достигнућима, у Србији спроводе различите савремене методе и испитују бројне генетске болести.

 

Тамара Вучић је нагласила да је, захваљујући пилот пројекту неонаталног скрининга за спиналну мишићну дистрофију у ГАК Народни фронт, ове године болест дијагностикована код три бебе и да је њихово лечење већ почело. 

 

Председница НОРБС-а Оливера Јовићевић истакла је да се много тога променило на боље од 2012. године, да су оболели од ретких болести постали видљивији, као и да држава издваја знатно више финансијских средстава за њихово лечење. Јовићевић је нагласила да верује да ће се заједничким ангажовањем државе и удружења, омогућити лечење свих оболелих како би њихов живот био квалитетнији.