Aa

Aa

За субвениције самозапошљавања 700 милиона динара

За субвениције самозапошљавања 700 милиона динара

Читај ми

БЕОГРАД - Држава је ове године за субвенције за самозапошљавање одвојила 700 милиона динара, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања Александар Вулин, оценивши да ситуација на тржишту рада полако, али сигурно постаје значајно боља.

Вулин је на отварању радионице "Знањем до циља" - бесплатног едукативног програма града кроз који полазници стичу знања о свим програмима предузетништва, истакао и да је прошле године субвенције за самозапошљавање затражило 6.677 људи, док је 2014. године субвенције затражило њих 2.667.

"То говори у којој мери смо почели да узимамо судбину у своје руке и у којој мери су млади људи одлучили да се определе за самозапошљаваје, да верују у себе и у своју идеју", рекао је Вулин.

Вулин је навео и да се прошле године број регистрованих предузетника повећан за седам одсто, према евиденцији АПР-а, а да се број оних који су избрисани из евиденције АПР-а смањен за 33 одсто у односу на претходне године.

Према његовим речима, то говори да нам је посао постао предвидљивији, као и да да су нам привредни услови и закони бољи.

Понављајући да је држава ове године за субвенције за самозапошљавање одвојила 700 милиона динара, министар је истакао да и локалне самоуправе учествују у томе, наводећи као град Београд који је издвојио 72 милиона динара.

''Све су то начини да повећамо запошљавање, али ниједна држава не може да учини ништа уколико људи не преузимају судбине у своје руке и у којој се предузетнички дух не враћа'', рекао је Вулин додајући да можемо да кажемо да смо оптимисти.

Наводећи да ситуација на тржишту рада полако, али сигурно постаје значајно боља, он је додао да ће бити заиста добра у оној мери у којој будемо успели да повратимо предузетнике и у оној мери у којој будемо сами преузимали судбину у своје руке.

Министар је истакао и да је ове године за разне обуке и дообуке одвојено 970 милиона динара, али да то није добра вест јер практично значи да је неко поново обучаван за посао, односно да није добро предвиђено шта ће бити потребно тржишту рада.

Члан Градског цвећа Драгомир Петронијевић каже да се кроз радионице ''Знањем до циља'' трећу годину за редом млади људе, али и сви суграђани уче како да постану предузетници и где све могу да добију новац у Србији.

Као пример он је навео да ће заинтересовани моћи да науче како се отварају приватни вртићи, шта је све потребно од папирологије...

''Сви они који се баве предузетништвом и подстицајима у предузетништву на територији Србије и града су на радионици'', рекао је Петронијевић.

Он је додао да је добро имати идеју, да је она важна за започињање посла, али да је од идеје до реализације дуг пут.

''Желимо да тај пут скратимо, да помогнемо нашим суграђанима. Држава даје новац, држава је стабилна и има све више и више новца које улаже у предузетништво и самозапошљавање. А ми смо ту да будемо њихов сервис'', рекао је Петронијевић.

Он је подсетио да је град прошле године доделио 33 локала по први пут на 24 месеца без кирије и да ће ове године бити настављен тај програм, као и да у Научно-технолошком парку ради 450 младих инжењера.

''У радионици учествују сви заинтерсовани грађани и млади средњошколци из четири економске школе из Београда који су имали своју старт-ап идеју. Они су добили могућност да науче како да своју идеју спроведу у дело'', рекао је Петронијевић.

Међу учесница радионе је и ученица Прве економске школе у Београду Јелена Благојевић која је рекла да јој је циљ да унапреди знање и оствари циљеве.