Aa

Aa

Влада ће данас донети одлуку о проглашењу Дана жалости

Влада ће данас донети одлуку о проглашењу Дана жалости

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће Влада Србије данас донети одлуку о проглашавању Дана жалости због погибије шест српских радника на полуострву Јамал у Сибиру.

"На предлог председника Владе, Влада Србије ће донети одлуку о проглашавању Дана жалости. За нас је ово велика трагедија, шест наших суграђана је изгбило живот, ми не можемо да замислимо тежу и већу ствар", рекао је Вулин новинарима у паузи конференције о изменама и допунама Закона о социјалној заштити.

Он је рекао да је Министарство рада пре седам месеци иницирало разговоре са представницима Руске Федерације, јер је препознало проблеме. "Министарство рада је још пре седам месеци иницирало наставак разговора који су почели 2013. године са Руском федерацијом управо на ову тему", рекао је министар Вулин.

Он је навео да је тренутно у Москви делегација Министарства рада која је на задатку да ради на Споразуму о социјалној заштити са РФ и да је проширила те разговоре и на тему која се односи на постизање споразума о међусобној заштити радника у иностранству, односно на упућивању радника на рад у иностранство. "Оно што пре тога можемо и морамо да урадимо то је успостављање потпуне комуникације између наше инспекције рада и инспекције Руске федерације. На тај начин омогућило би се да по пријави нашег радника, уколико сматра да се према њему не поступа на фер и одговарајући начин, инспекција рада Русије изађе на терен и о томе обавести нашу инспекцију рада", поручио је Вулин.

Такође је рекао, да ће на следећој седници Социјално-економског савета покренути ту тему, односно како да се реши тај проблем, можда, како је рекао, и законским путем.

Како је казао Вулин, "можда је потребна промена законодавства". "На следећој седници Социјално економског савета то питање ћу покренути, да можда уђемо у ново законско решење, разговараћемо и који су то законски путеви да то урадимо", казао је Вулин и додао да је неопходна појачана инспекцијска контрола.

Он је казао да је формирана Радна група која ће покушати да иницира што више разговора са свим земљама у којима раде наши људи.

То не може да се реши чак ни само једним споразумом, већ снажнијом контролом послодаваца, рекао је Вулин и подсетио да је важећи Закон о заштити грађана СРЈ на раду у исностранству донет 1998. године.

Прво морамо да нађемо начина да са што више земља потпишемо споразуме о међусобној заштити радника у иностранству, а за сада имамо само споразум који је потписан са Немачком, у време СФРЈ, казао је Вулин.

Говорећи о конкретном случају са фирмом „Бео металсстрој д.о.о. Београд, преко које су ангажовани радници за рад на градилишту у Сибиру Вулин је казао да према важећем законском решењу Министарство рада не може да спречи некога да пређе границу, а да ништа претходно не пријави. "По нашем закону постоји дужност да се пријави запошљавање радника ван граница земље министарству, а ми нажалост можемо да дамо само мишљење и ништа више од тога. Не можемо да забранимо да се нешто уради", рекао је Вулин.

У конкретном случају, каже, предузеће је добило негативно мишљење министарства и министартсво их је упозорило да поднети документи нису довољни, а после тога представници те фирме нису више ништа додатно доставили. "Ми немамо ниједан механизам да контролишемо да ли сте прешли границу Руске федерације зато што желите да идете на одмор или да радите", казао је Вулин.