Aa

Aa

Уважавање различитости – основа сваког развојног друштва

Уважавање различитости – основа сваког развојног друштва

Уважавање различитости – основа сваког развојног друштва

Читај ми

„Уважавање различитости и инклузивност, као и брига да нико не буде изостављен суштина је сваког развојног друштва“, истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић на конференцији „Национални дијалог о социјалном укључивању и економском оснаживању Рома/ Ромкиња и повратника/повратница“. 

 

Државна секретарка истакла је да се управо због тога брига, за оне циљне групе коју су процењене као најрањивије, попут ромске националне заједнице, чини од посебног значаја.

 

„На унапређењу положаја Рома и Ромкиња у Србији активно се ради кроз доношење значајних прописа, као и кроз реализацију различитих пројеката које предлажу и спроводе организације цивилног друштва, чиме се утиче на побољшање положаја ове циљне групе“, навела је Голубовић и подсетила да је у циљу смањења и отклањања ризика од проблема са којима се суочава овa маргинализованa групa донета и Национална стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, као бројни локални акциони планови и други документи.

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пружиће допринос стварању чврсте мреже сарадње свих нивоа власти, међународних и организација цивилног друштва које имају заједнички циљ, а то је стварање окружења у којем нема неједнакости и нико није изостављен“, истакла је Голубовић.

 

Државна секретарка захвалила је Немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ, на анализи правног и стратешког оквира за реинтеграцију повратника у Србији са фокусом на мере политике запошљавања.

 

„У сачињеној анализи нама се посебно важним чине иницијативе из домена рада и поступања Министарства, које се односе на додатну потребу препознавања Рома и Ромкиња, те повратника, у области запошљавања, креирања услова за развој социјалног предузетништва и остваривања права на новчану социјалну помоћ уз многе друге које ћемо узети у обзир приликом израде новог законодавног оквира која је у току“, закључила је Голубовић