Aa

Aa

Ускоро тренажни центар АМС С за особе са инвалидитетом

Ускоро тренажни центар АМС С за особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Ауто-мото савез Србије ће ускоро обезбедити тренажер за обуку возача особа са инвалидитетом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да као друштво морамо што више да помогнемо тим људима.

"Хвала председнику АМС С Мирку Бутулији што ће по први пут бити обезбеђен тренажер где ће особе са инвалидитетом учити да возе", рекао је Вулин отварајући научно-стручни скуп о испитивању возила који је организован у оквиру сајма аутомобила БГ Цар Схоw.

Тренажер би требало да стигне у Србију у првој половини априла.

"Морамо да разумемо наше пријатеље са којима делимо свакодневни живот. Они се обично посматрају кроз оно што не могу, а требало би кроз оно што могу и то теба да им омогућимо. Оно што је нама свакодневно и очекивано мора бити обезбеђено и за њих", нагласио је Вулин и додао да је ово само један од корака у низу за помоћ особама са инвалидитетом и посебним потребама.

"У Националној служби за запошљавање смо ове године планирали 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом, кроз наше редовне конкурсе смо, такође, обезбедили више од 300 милиона динара, као и више од 700 милиона динара за субвенцинисање зарада ОСИ које раде у такозваним заштитним радионицама", казао је Вулин.

По питању саобраћаја, министарство заједно са АМС С прави почетне кораке како да се олакша обама са инвалидитетом.

"Зашто не постоји ниједан тренажер да ОСИ могу да возе, то није тако велика инвестиција, а и да јесте ови људи то заслужују. Имаћемо простор у коме ће они научити да возе. Разговараћемо и са Минситарством здравља да ручне команде и друга опрема буду препознати од система и да буду бар једним делом субвенционисане", казао је Вулин.

Он је нагласио да то мора бити регулисано, јер ако особе са инвалидитетом нису безбедни као учесници у саобраћају онда су сви угрожени.

Председник АМС С Мирко Бутулија је рекао да је АМС С донатор тренажера који треба стигне између 10. и 15. априла и биће распоређен у складу са потребама и захтевима особама са инвалидитетом.

"Тај тренажер ће бити први пут увезен у Србију сада и омогућиће возачку обуку особа са инвалидитетом", рекао је Бутулија.

Бутулија је рекао да ће тренажер омогућити одговорајућу возацку обуку особама са инвалидитетомм да ће већи број њих моћи да учествује у саобраћају, као и да ће бити много безбеднији.

Он је додао да је тренажер доста комплексан и да ће га АМС С представити јавности када буде стигао у Србију.

“Тренажер поред механичких команди, поседује и симулаторе како би могли да осете комплету вожњу', рекао је Бутулија.

Како је рекао, АМС С се деценијама уназад бави безбедношћу саобраћаја и спроводи разне акције, али проблем је уочити узрок неког проблема, пошто статистика евидентира само последице.

“Питање безбедности у саобраћају тих особа јесте проблем који захтева систематско решења на коме је потребно да раде не само Минисарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ и сва друга министарства и друштво у целини”, навео је Бутулија.

Он је истакао да је управо зато АМС С организовао скуп како би на једном месту окупио представнике струке и представнике државе.

“Ово је најстручнији део АМС С - Центар за моторна возила, Агенција за безбедност саобрахцај и други. То су људи који мењају ствари, уз државу која има слуха”, рекао је Бутулија.

Он је нагласио да је најважније да се промени свест грађана и начина понашања по питању особа са инвалидитетом.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић је захвалио АМС С-у што је покренуо питање решавања наших проблема и у вези са атестирањем ручних команди.

“Комплетна процедура је доста комплиована и пуно је коштала, па су многе особе са инвалидитетом изашле из тог система и користе ручне команде без обзира да ли су оне атестиране. Сада покушавамо да пронађемо решење да све ручне команде буду квалитетне, атестиране и доступне особама са инвалидитетом”, казао је Пајевић.

Извршни директор Форум младих са инвалидитетом Србије Микица Будимировић је рекао Танјугу да је срж проблема да возила морају бити прилагођена, као и да је проблем атест ручних команди.

“Надам се да ће се процедура за адаптацију возила и атестирање ручних команди побољшати. Први пут су ресорно министарство и АМС С стали иза нас и показали добру вољу да се тај проблем реши”, истакао је Будимировић.

Он је додао да се сада ручне команде праве у приватним радионицама, што није лоше, али да да морају имати сертификате.

Једна од централних тема на скупу је безбедност особа са посебним потребама са акцентом на представљање техничких решења уградње ручних команди за безбедно и управљање возилом особа са инвалидитетом и помоћних команди за обуку возача.

Двадесетак домаћих и страних стручњака представило је своје научне радове, мноштво нових домаћих и страних техничких решења и европско закоднодавство која особама са инвалидитетом пружа могућност да безбедно учествују у саобраћају.

Скуп организује АМС С - Центар за моторна возила у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобаћаја и овлашћеним правним лицима за испитивање возила.