Aa

Aa

Ускоро први закон о социјалном предузетништву

Ускоро први закон о социјалном предузетништву

Читај ми

ШАБАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се нада да ће у наредних неколико месеци коначно бити донет први закон о социјалном предузетништву.

Вулин је, након обиласка Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама "Света Софија" и Сервиса за хемијско чишћење и прање веша "Елио" у Шапцу, рекао да данас у Србији предузећа која се баве социјалном заштитом нажалост нису развијена.

Према његовим речима, таквих предузећа има тек нешто око 1.000, њихов укупни допринос у самој запослености је веома мали, односно свега 10.300 људи ради у таквим предузећима и укупни обрт је око 6,8 милијарди динара.

"Социјална предузећа су шанса коју не користимо и управо је зато Министарство већ почело да ради, а могу да кажем и да је завршило предлог закона о социјалном предузетништву и то ће бити један од првих закона које ћемо усвојити одмах након избора", рекао је Вулин.

Он је истакао да је социјално предузетништво прилика да се запосле људи који су теже запошљиви и они који тешко могу да нађу посао и да се снађу.

"Али са одговарајућим законским решењем можемо да им омогућимо да живе од свог рада", рекао је Вулин.

Он је оценио да је после 12 година, како је навео, пљачкашке приватизације, тешко да Србија буде социјално праведна држава, али да може и мора да ради у том правцу.

"Нажалост, до сада то изгледа никоме није било превише важно, али мени јесте", рекао је Вулин.

Министар је истакао и да Министарство на чијем је челу помаже "Каритас" и њихове пројекте у Шапцу и шире.

Како је рекао, за "Каритас" у Шапцу Министарство је одвојило два милиона и 600 хиљада динара.

Важнији од новца је однос људи који раде са корисницима, а без њихове пажње, љубави и ентизијазма ниједан новац није довољан, истакао је Вулин, који је разговарао са корисницима и добио производе које они сами праве.

Подсетивши да је данас Светски дан социјалне правде, он је рекао да је то дан када би сви требало да помислимо и да се сетимо да можемо да помогнемо једни другима и да поделимо једни са другима.

Директор "Каритас Шабац" Мирољуб Николић рекао је да му је велика част да је министар на Међународни дан социјалне правде обишао услуге социјалне заштите, преко којих та организација промовише социјално предузетништво.

"То је знак да Министарство озбиљно схвата невладин сектор као партнера у овом тешком послу", оценио је Николић.

Како је истакао, данас је једноставно рећи да сви тешко живимо, али ако заједничким снагама, у сарадњи, препознамо потребе најугроженијих чланова нашег друштва и заједно их решимо, онда ћемо сигурно бити на путу да успоставимо социјалну правду.

Он је рекао да је град Шабац добар пример сарадње, локалне самоуправе и других јавних предузећа.

Навео је и да је услуга Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама покренута прошле године у оквиру програма "Отворени загрљај" и да у овом тренутку има 30 корисника, као и да је та услуга у процесу лиценцирања и да се нада де ће у року од 10-ак дана бити добијена лиценца.

Министар је током боравка у Шапцу обишао и Сервис за хемијско чишћење и прање веша "Елио", што је према Николићевим речима пројекат преко кога "Каритас" промовише социјано предузетништво и ствара могућност за запошљавање жена и друштвено рањивих група.