Уручени сертификати полазницама које су успешно завршиле обуке ручног ткања, нецања и веза

Уручени сертификати полазницама које су успешно завршиле обуке ручног ткања, нецања и веза

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано jе уручио сертификате полазницама које су успешно завршиле обуке ручног ткања, нецања и веза, занимања која се убрајају у дефицитарна у Републици Србији.

 

Министар Ђорђевић је полазницама честитао у има Владе Србије и своје лично име на завршеној обуци и пожелео им да на професионалном нивоу, са успехом примењују стечене вештине, израђују занатске производе, пласирају их на тржиште и тако остваре приход за себе и своје породице.

 

Како каже, спровођење мера активне политике запошљавања, којима су обухваћена теже запошљива лица, вишеструко теже запошљива лица и лица која припадају посебно осетљивим категоријама незапослених, један је од приоритета Владе Републике Србије.

 

„Успешно завршене обуке су показатељ да смо на правом путу када је реч о испуњавању приоритета које је Министарство поставило испред себе и својих партнера, а то су побољшање услова на тржишту рада и унапређење институција тржишта рада, подстицање запошљавања и укључивања теже запошљивих лица на тржиште рада и подршку регионалној и локалној политици запошљавања, унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал и смањење незапослености на ниво испод 10 процената у наредном периоду“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је рекао да је за 2018. годину било предвиђено да у мере активне политике запошљавања Националне службе за запошљавање буде укључено 132.200 лица, од чега 7.600 особа са инвалидитетом, а прелиминарни подаци показују да је било укључено више од очекиваног, укупно преко 154.000 лица, од чега преко 10.400 особа са инвалидитетом.

 

„Представницима Етно мреже, који су спровели ове обуке, желим да и даље негују  и преносе српску традицију. Радује ме да сте својом дугогодишњом посвећеношћу традиционалним занатима допринели да Стапарски ћилим буде отргнут из заборава и уврштен на Националну листу нематеријалног наслеђа“, поручио је Ђорђевић.

Национална служба за запошљавање организовала је обуку за радно оспособљавање незапослених жена и младих из руралних подручја, а двомесечну радионицу традиционалних техника ручног ткања, нецања и веза, коју је спровела Етно мрежа похађало је 106 дама и један мушкарац из 9 градова и општина широм Србије.

 

Обуке које су организоване у занатским радионицама на локалу похађале су и 53 полазнице изнад 50 година старости, које су усвајањем нових вештина добиле јединствену прилику за додатни приход и радно ангажовање на изради рукотворина као пословних поклона. 

 

Овом догађају, поред представника општина и градова, добитница сертификата и партнера, присуствовали су и амбасадорка Словачке Републике Дагмар Репчекова, амбасадорка Канаде Кети Чаба, заменица амбасадора Краљевине Норвешке Јане Марит Кнутруд, политички саветник у амбасади НР Кине у Србији Јишу Тиан, први секретар у амбасади НР Кине Џанг Ћанг и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Регина Де Доминицис.