У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих заражено 6 корисника и 5 запослених

У установама социјалне заштите и домовима  за смештај одраслих и старих заражено 6 корисника и 5 запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих заражено 6 корисника и 5 запослених

Читај ми

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих присуство Ковид 19 потврђено је код 6 корисника и 5 запослених.

 

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 11.335, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите 5.730.

 

Присуство Ковид 19 потврђено је у:

 

  • Дому за смештај одраслих и старијих ''Terza Eta'' Прибој;
  • Геронтолошком центру Београд, РЈ Дом Бежанијска коса;
  • Центру за развој услуга социјалне заштите ''Кнегиња Љубица'' Крагујевац;
  • Заводу за смештај одраслих лица ''Мале пчелице'', Крагујевац;
  • Геронтолошком центру Београд, РЈ Дневни центри и клубови;
  • Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Београд;
  • Установи за децу и младе ''Шабац'', Шабац;

 

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиoци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

 

Дом за смештај одраслих и старијих ''Стара пруга'', Умка, решењем о суспензији лиценцe Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 27.5.2020. године, не пружа услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих. Дом за смештај одраслих и старијих ''Радост'' у Неготину, решењем о забрани рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 8.5.2020. године и Дом за смештај одраслих и старијих ''Holiday house'' Београд, решењем о забрани рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 07.07.2021. године, не пружају услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих.  

Укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 15.912 корисника. Од тога је: 56 установа за одрасле и старије (9 домских одељења при центрима за социјални рад, 23 геронтолошких центара, 7 домова за смештај одраслих и старих, 3 установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама) и 18 домова за децу и младе (10 домова за децу и младе без родитељског старања, 3 завода за васпитање деце и омладине и 5 установа за децу и младе са сметњама у развоју). 

 

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Републике Србије износи 261, са капацитетом од 10.296   корисника.