Aa

Aa

У прва четири месеца запослено 754 припадника ромске заједнице

У прва четири месеца запослено 754 припадника ромске заједнице

Читај ми

БЕОГРАД - У прва четири месеца ове године запослено је 754 Рома са евиденције Националне слузбе за запошљавање (НСЗ), што је у односу на исти период прошле годи повећање од 104,7 одсто, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је истакао да је прошле године запослено 1.993 припадника ромске националне заједнице преко НСЗ и изразио да очекује да ће ове године број апсолутног запошљавања бити далеко већи.

Вулин је подсетио да припадници ромске заједнице спадају у једну од шест категорија за чије запошљавање послодавац може да добије одговарајућу субвенцију и истакао да та политика даје резултате.

Министар је, међутим, указао, да је главни проблем припадника ромске заједнице неодговарајуће образовање или изостанак образовања, и самим тим недовољна запосленост, али је додао да се држава труди да препозна њихове и проблеме и помогне у њиховом решавању.

Вулин је прецизирао да од 22.930 припадника ромске заједнице који се налазе на евиденцији НСЗ као незапсолени, 88,8 процената њих нема никакво образовање или има само основно школско образовање.

Свега 36 припадника ромске заједнице, од 22.930 људи на евиденцији, има високо образовање, подвукао је Вулин.

"Неодговорајауће образовање, неодговарајућа структура знања су суштински проблем ромске заједнице и читаво друштво мора да ради на превазилажењу тог проблема и побољшању образовне стрктуре", рекао је Вулин на Конференцији о најбољим праксама у запошљавању Рома и Ромкиња у Србији у Миксер хаусу.

Наводећи да за припаднике ромске заједнице, који су већ у годинама када ново школовање не би било продуктивно, министар је истака да се морају наћи активне мере запошљавања, обезбеде преко НСЗ одговарајуће обуке и дообуке или потпуне промене и усвајање других вештина, то јесте једини начин.

Он је додао да је недовољно припадника ромске заједнице у центрима за социјални рад, али је казао да се то већ мења, посебно кроз подстицај школовања припадника ромске заједнице у систему социјалне заштите.

"Скоро 90 одсто Рома прима новчану социјалну помиоћ, али је изузетно мали број социјалних радника који говоре ромски и који јесу из ромске заједнице", указао је Вулин.

Вулин је истакао да у Србији не постоји организована дискриминиације према било коме, па ни према Ромима, али да постоје људи који имају предрасуде, који сматрају да нисмо сви равноправни и да не треба да се понашамо према свима на исти начин.

"Против њих треба да се боримо, као цитаво друштво", подвукао је Вулин.

У Миксер хаусу данас су се окупили и ромски предузетници који су учествовали у пројекту "Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома".

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је кроз тај пројекат подржано 17 набољих иницијатива, од 250 колико их се пријавило на конкурс, а да је запослено 60 Рома и Ромкиња.

"По први пут смо дали подршку ромским предзуетнуцама, пронашли смо нове и одрживе моделе запошљавања у приватном сектору, купљене су машине вредности од 350.000 евра, а дата је и додатна подрска у обукама, саветима...", објаснила је Пауновић.

То, како је рекла, на најбољи могући начин говори колико је важно запошљавање за све, а нарочито за припаднике ромске националне мањине, јер је то једини једини, прави, сигуран начин за њихов излаак из сиромаштва.

"То је начин за смањење социјалне искључености, али и за наше разумевање да Роми зашлужују овакву шансу, да могу да буду итекако квалитетни предузетници и радници", рекла је Пауновић.

Пројекат вредан 4,8 милиона евра, финансира ЕУ, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права.

Од јуна 2013. године пројекат подржава спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома у Србији у областима попут приступа основним правима, грађанског учешћа, образовања, здравствене и социјалне заштите, адекватног становања и креирања нових послова.