Aa

Aa

У манастиру Светих архангела прослављена слава Сабора Светог архангела Гаврила

У манастиру Светих архангела прослављена слава Сабора Светог архангела Гаврила

Читај ми

Србија ће се борити против идеје уласка Косова у УНЕСКО
 
ПРИЗРЕН - Србија ће се свакако супротставити и борити против саме идеје да Косово и Метохија постане члан Унеско, а дипломатија ће позвати и своје пријатеље да помогну да се сачува историјска истина, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену, поводом обележавања манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила, рекао да 17. март није заборављен и да би они, који су спалили Богородицу Љевишку, десетине српских цркава, сада желели да се представе као чувари наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.

"Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. Унеско не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко, осим српски народа и Српске православне цркве", поручио је Вулин.

Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.

"Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, враћа читавом свету. Зло на које је Србија упозоравала и које је српски народ трпео на Косову и Метохији данас прети читавом свету и било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га", рекао је он.

Вулин је поручио да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.

"Ви знате да 40.000 плата сваког месеца дође на Косово и Метохију и то се мора поштовати, то је ствар која свакако мора да се чува. Срби на Косову и Метохији су најнапаћенији део нашег народа и зато и највољенији", рекао је министар рада.

Он је истакао да је конак манастира Светих архангела у Призрену који је изграђен и завршен, прва целовита обнова храма, још од турског разарања Дусанове задужбине.

"Надам да ће се, захваљујујући раду, првенствено братије манастира Архангели, игумана, владике Теодосија, али и свих Срба, обнова заиста завршити, да ће се подићи црква Светог Николе, да ће се место где су се Срби окупљали бити завршено и у верском и у грађевинском смислу", рекао је Вулин.

Према његовим речима, тамо где нема српске цркве, где није сачуван манастир, где нема свештеника, нема ни Срба.

"Тамо где нисмо успели да сачувамо своју религију, нисмо успели да сачувамо ни свој народ", поручио је Вулин, подсетивши да је манастир Светих архангела страдално место, које је и додатно уништено 17. марта.

Приштина увек одуговлачи када се дође до решења

Приштина није спремна или има неки разлог да одуговлачи са спровођењем договора за осигурање возила и формирање Специјалног суда и стално се осећа неко оклевање када се дође до решења, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену рекао да је договор о осигурању возила постигнут првенствено у интересу Срба на Косову и Метохији, али и свих који живе у покрајини, зато што ће тако лакше комуницирати, неће плаћати иначе превисока осигурања.

"То је нешто што је животно и што може и мора да функционише статусно неутрално, наравно, како су, уосталом и Бриселски договори. Зашто то још није почело је питање за Приштину, али стално осећамо неко оклевање када дође до решења. Београд сигурно није крив за осигурање, ми смо урадили све што је до нас", рекао је Вулин.

Он је додао да је Приштина та која сада треба да "пусти у погон споразум о осигурању".

Говорећи о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК, Вулин је рекао да то није никаква услуга Србима због чега би албанска страна требало да очекује некакве велике уступке и захвалност.

Он сматра да је то првенствено услуга људима који живе на Косову и Метохији.

"Ако сви знамо да је злочина било, ако знамо имена жртава, зашто онда не бисмо знали имена џелата, ко је чинио такве злочине на простору Косова и Метохије и зашто већ једном неко не би одговарао за све побијене Србе, Горанце, Бошњаке, Албанце, Роме и све остале који су ту убијани зато што се нису слагали са ОВК", нагласио је Вулин.

Он је навео да су посланици листе Српска гласали за формирање Специјалног суда и да су оно што је било до Срба, српског народа и владе, то и урадили, као и да не разуме чему оклевање албанске стране.

"Како је могуће да сте имали рат, жртве, а да не осетите елементарну потребу да имате суд који ће о том рату и о тим жртвама нешто рећи. То се десило на постору целе бивше Југославије, сви имају судове који истражују ратне злочине, само нема простор под управом УН у складу са Резолуцијом 1244", указао је Вулин.

Минситар је подвукао да само на Косову и Меотхији нема Специјалног суда ни суда за ратне злочине.

Уколико се формирање тог суда не схавти као услуга "сваком живом бићу које живи на простору Косова и Метохије, онда нема наде за то друштво".

"Онда је тешко надати се да ће то друштво једног дана бити друштво равноправних, слободних, где неће палити повратничке куће, пребијати људи зато што говоре српским језиком, уништавати српске цркве и богомоље, неће у центру Приштине од једне цркве правити сметлиште и неће поштовати право Срба да живе и постоје", поручио је Вулин.