Aa

Aa

Трансферна средства гарантују одрживост услуга

Трансферна средства гарантују одрживост услуга

Читај ми

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Сремска Митровица је ове године добила 7.951.000 динара трансферних средстава, што гарантује да ће све постојеће услуге социјалне заштите наставити да се спроводе, а да ће буџет локалне самоуправе бити растерећен за ту суму, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"За 2016. одвојено је укупно 400 милиона трансферних средстава за 122 мање развијене општине у Србији. Идуће године, биће још и више новца, зато што смо предвидели да трансферним средствима обезбедимо функционисање свих услуга у заједници, да бисмо сачували оно што сада имамо и нашим корисницима омогућили да оно на шта су навикли и оно што им треба, сачувамо и унапређујемо", рекао је Вулин, приликом доделе лиценце за пружање услуге помоћ у кући и неге Центру за социјални рад "Сава".

Министар је нагласио да никада до сада Влада Србије није издвајала тако велика трансферна средства, нити је уопште издвајала трансферна средства за услуге у заједници.

"Ово радимо по први пут и то ће се наставити. То гарантује овим људима овде да ће наставити са својим радом, а што је најважније, то гарантује нашим корисницима да неће бити сами, наставићемо да водимо рачуна о њима", рекао је Вулин, додајући да је Сремска Митровица један је од градова који има доста разуђен систем услуга и веома квалитетне услуге, због чега је веома задовољан.

Вулин је нагласио да је прошлог месеца, само за један месец, у Србији исплаћено 4,059 милијарде динара за седам права из области социјалне и популационе политике, без породиљског додатка, породиљске надокнаде.

"То је дато за 740.047 корисника, о којима брине 2.100 запослених у систему социјалне заштите и ниједног секунда не каснимо са исплатом ниједног јединог права. Политика ове владе је да се социјална давања неће смањивати ни у будуће, а политика целе владе у којој нема инфлације и у којој нам је економија боља, да се не умањује ниједно право", рекао је министар.

Како је додао, повећање плата за запослене у систему социјалне заштите доказ је да влада води рачуна о њима, да цени то што раде и да их, по први пут, како је нагласио, после пуно година, у потпуности изједначује са осталим службама.

"Врло често до сада, у годинама пре ове владе, могли сте да чујете о просвети, здравству, али социјалну заштиту није помињао нико. Сада се социјална заштита помиње тамо где заслужује, у рангу са свим важним службама које су кључне и важне за опстанак нашег живота и функционисања наше земље", рекао је министар и истакао да је поносан на 2.100 људи који у систему социјалне заштите на најбољи начин брину о више од 740.000 људи.

"А поносан сам и на политику владе која то препознаје и која се по први пут према социјалној заштити и радницима у њој односи како заслужују- са великом пажњом и великим поштовањем", рекао је министар.

Према његовим речима, Србија је веома строга када је у питању давање лиценци, и има веома високе стандарде, те да, свако ко добије лиценцу, може са сигурношћу да каже да конкурише и на светском нивоу.

Вулин је навео и да је од 2013, када је почео процес лиценцирања, до данас, издато 240 различитих лиценци, а од 2014 до данас издато је 196 лиценци.

"Дакле, процес лиценцирања се убрзава и Министарство га препознаје као једну од најважнијих ствари коју треба да уради. Квалитет услуга у систему социјалне заштите на територији Републике Србије мора да буде апсолутно изједначен, истог квалитета и у складу са највишим могућим законским, али и светским стандардима", рекао је министар.

Додаје да су носиоци лиценци, без обзира из којих области, гаранција да ће се о корисницима водити брига на највиши могући начин.

Директорка Центра за социјални рад "Сава" Снежана Станисављевић навела је да услугу помоћи у кући и неге њен центар пружа остарелим суграђанима још од 1980. године, да сада има 130 корисника, остарелих лица који добијају услугу помоћи у кући коју пружа 16 геронтодомаћица, четири у граду и 12 по селима.