Aa

Aa

Свечана академија Савеза слепих Србије

Свечана академија Савеза слепих Србије

Читај ми

БЕОГРАД - Три су суштинска проблема за особе са инвалидитетом (ОСИ)- запошљавање, као и свима осталима, доступност образовања и свеукупна доступност и Министарство се труди да им се решавају конкретни животни проблеми, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Када је у питању запошљавање ОСИ, веома сам поносан да смо ове године, од 1. јануара до 1. октобра запослили са Нациооналне службе запошљавања 4.778 особа са инвалидитетом. То је повећање у односу на прошлу годину од 45 одсто", рекао је Вулин пре Свечане академије Савеза слепих Србије, на којој је, због тога, промовисан у почасног члана Савеза слепих Србије.

Према његовим речима, његово министарство, заједно са министарством просвете ради на доступности образовања и да "инклузија није само слово, већ мора да буде политика друштва, у којој ОСИ, у складу са својим потребама и могућностима могу да прате одређену врсту наставе".

"Без доброг образовања, неће бити ни радног места, а онда то повлачи остале проблеме", каже Вулин и додаје да резултати постоје, а да се уосталом, друштво мери по томе како се односи према својим најслабијим.

Говорећи о трећем проблему, свеукупној доступности, министар каже да је већ учињено да скоро све институције унутар система Министарства рада буду максимално физички доступне ОСИ.

"Ту мислим да одељења ПИО, НСЗ, Центре за социјални рад, и надам се да ће до краја овог мандата сви у потпуности бити доступни ОСИ. Имамо и сарадњу са МУП-ом, где смо заједничким трудом и средствима у 64 Полицијске управе обезбедили рампе, а наравно, то радимо са објектима културе и јавне намене", каже Вулин.

Он је истакао важност закона о удружењима особа са инвалидитетом који је у припреми и објаснио да ће се у конкретном смислу моћи разликовати које су то репрезентативне организације, које стварно окупљају ОСИ и шта је држава дужна учинити тим организацијама да би могле да функционишу и штите њихов положај.

"Трудимо се да решавамо конкретне животне проблеме, упротреба пса водича, начин како да им буде мало лакше у животу, али и када су у питању и други облици инвалидитета, на пример- употреба факсимила. Некоме ко је слеп или ко има тешку мишићну дистрофију, не може да се потпише, није у стању. Али не зато што је неписмен, већ што здравствено није у стању", каже Вулин.

Према његовим речима, до сада, на један понижавајући начин према тим људима су се односили као према неписменима, а они то нису.

"За њих смо конкретно уредили начин како да се потписују и то је искорак у односу на све. Не постоји закон о употреби факсимила за све остале, а за ОСИ постоји", нагласио је Вулин.

Како је додао, друштвена свест је посебно питање и изнео је податак да је највећи број новозапослених од 4.778 ОСИ у области пружања услуга, где се комуницира са другим људима.

"То је врло важно, да се послодавац не плаши да запосли ОСИ, да не тражи изговор да га не запосли, да не подлеже предрасудама да су ОСИ немогући за рад. Ствари се ту мењају", сматра министар.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић навео је да његов савез ове године обележава 70 година постојања и како сматра, успешног рада и истиче да, у последње време, захваљујући изузетној сарадњи са Министарством рада, донето је неколико системских решења који директно утичу на побољшање положаја слепих.

"То је Закон о кретању уз помоћ паса водича, Закон о коришћењу факсимила, а оно што је посебно за нас важно, то је Закон о организацијама особа са инвалидитетом, који је заправо у поступку израде, који треба да створи обавезу државе према традиционалним репрезентативним организацијама", рекао је Стошић.

Управо због тога, као и због личних заслуга, данас су промовисали министра Вулина у почасног члана Савеза слепих Србије.

Стошић је навео да је слепима ТВ програм доступан од случаја до случаја, да постоје прилагођени сајтови, али је нагласио да су медији за све категорије инвалида јако битни, зато што хоће да на један афирмативан начин представе своје могућности.

"То најбоље утиче на смањење предрасуда, на едукацију окружења, а предрасуда је највећа баријера, и када је запошљавање у питању, и када је школовање у питању, тако да су медији јако битни", рекао је Стошић.

Свечаној академији поводом 70 година рада Савеза слепих Србије у Сава центру присуствовали су и извршни директор Европске организације слепих Мокран Босеид, представници удружења из из Италије, Словачке, Мађарске, Румуније, Македоније, БиХ, Црне Горе.