Aa

Aa

Сваки облик насиља неприхватљив, важно пријавити га

Сваки облик насиља неприхватљив, важно пријавити га

Читај ми

БЕОГРАД - Сваки облик насиља је неприхватљив и мора се радити на његовом спречавању и кажњавању, а од укупног броја пријављених случајева за породично или партнерско насиље, 12 одсто чини насиље над старима, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је у Дому за старе Бежанијска коса отворио скуп о "Превенцији злостављања старијих у институционалној заштити", који је поводом 15. јуна -Међународног дана борбе против насиља над старима, организовао Геронтолошки центар Београд.

"Сваки облик насиља је неприхватљив и насиље над старима није нешто што нас је заобишло. Од 13. 525 пријава за породично или партнерско насиље прошле године, 12 одсто је чинило насиље над старима, а најчецшћи злостављачи су сами супружници, деца, па онда долазе и институције, што показује да је насиље над старима проблем", казао је министар.

Он је додао да је тај број можда и већи јер се они који трпе насиље тешко одлучују да о њему проговоре.

Насиље, како је казао, тешко се открива јер се о њему ћути, а највећи број пријава односи се на насиље у породици.

Како је казао, по правилу у 90 одсто случајева прво насиље се не пријављује и чека се практично да постане "пракса".

"Друштво које толерише насиље не може бити успешно и степен успешности друштва мери се између осталог, и тиме како се односи према најслабијима. Насиље је неприхватљиво за друштво и уједно понижавајуће за свакога ко га трпи", поручио је Вулин.

Он је позвао све који се суочавају са тим проблемима да то кажу и пријаве оне који то чине, а да су држава и друштво ту да помогну, односно да помоћ могу добити од центара за социјални рад, полиције, тужилаштва...

"Не смете трпети насиље, а велики је број оних који трпе", рекао је Вулин и додао да породично насиље не представљају само проблематични мушко-женски односи, већ и занемаривање деце и старих.

"Свако насиље је увреда за људско биће посебно када то чине најближи сродници. Тешко је дете оптужити за насиље и рећи и признати да се управо то десава", рекао је Вулин.

Проблем, казао је, не може да реши само једно министарство и важна је едукација и да институције попут домова за старе буду добро уређене и вођене уз одговарајућа правила и бољи стандард услуга.

Вулин је нагласио да квалитет и стандард услуга у геронтолошким центрима морају бити такви да се стари осећају добро.

Он је представницима Дома на Бежанијској коси пожелео да данашња тема скупа не постане никада део њиховог живота и апеловао да помогну онима за које знају да трпе насиље и охрабре их да пријаве оне који то чине.

Директорка ГЦ Београд Сузана Мишић указала је да не смемо затварати очи над насиљем на старима и да се морамо томе супротставити и заштити их.

Подсећајући да се данас обележава Дан борбе против насиља над старима оан је рекла да је између два и 10 одсто старијих од 65 година изложено неком облику насиља, било психичком, физичком занемаривању и слично.

"Ми као инстутуција, у обавези смо да се бавимо правима и заштитом права старијих и могућностима за њихову безбрижну старост, то је најмање што им дугујемо, односно како да обезбедимо да осећају заштићено и неговано", казала је Мишић.

Поред услуга које им се пружају у дому, у обавези смо да их слушамо, одговоримо на потребе и обезбедимо услове за достојанствену старост, а простора за унапеђење увек има, рекла је Мишић наводећи да је важно да се прате и савремени трендови када је у питању услуга која се пружа припадницима трећег доба.