Aa

Aa

Србији потребна помоћ међународне заједнице

Србији потребна помоћ међународне заједнице

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Прешеву да држава дневно издваја око 15.000 евра за прихват миграната и да ће та цифра само расти, тако да је Србији потребна помоћ међународне заједнице.

Вулин је током обиласка Колективног центра за прихват миграната у Прешеву напоменуо да је пре два дана имао састанак са високом делегацијом UNHCR-а из Женеве, која је, како је истакао "била импресионирана одговором државе Србије, јер се ниједна држава на путу миграната није понашала овако организовано, хумано и ефикасно као Србија".

"То је званичан став UNHCR-а, и УН сматрају да Србији може само да се честита. Наравно мора и да нам се помогне. Али ни UNHCR није довољан, наше земље у окружењу, а првенствено ЕУ морају да дефинишу политику шта ће с овим људима", нагласио је Вулин.

Раде Грбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, рекао је да наставно особље тог факултета ускоро почиње да помаже лекарима у Колективном центру за прихват миграната у Прешеву, који је данас обишао заједно са министром Вулином.

Грбић је рекао новинарима да је факултет спреман да све своје кадровске потенцијале стави на располагање држави за решавање здравствених проблема и потреба миграната, у кооринацији са владином радном групом на чијем је челу министар Вулин.

"Чим буде урађена координација, ми ћемо појачати тимове. Имамо стручњаке свих профила, тако да можемо дневно да усклађујемо своје кадровске потенцијале са потребама које се буду јављале на терену", напоменуо је Грбић.

Након обиласка, Вулин је захвалио Медицинском факултету што је јако брзо одговорио на молбу владине Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, на чијем је челу.

Према његовим речима, наставно особље које предаје на факултету, најбољи људи са највише искуства и знања, долазиће овде и одмењивати лекаре.

"Појачаћемо број људи који ће се бавити здравственом ситуацијом миграната", рекао је Вулин, напомињући да ће се на тај начин растерети и буџет.

Он је подсетио да сваки лекар, као и полицајац, војник или жандарм кошта, односно да добија исплату дневница и путних трошкова, те да је ово начин да се мало смање трошкови.

"Али, то никако није на уштрб квалитета услуга. Имаћемо људе који су изузетно стручни и који хоће својим радом да помогну својој земљи и људима који се налазе овде. То су хумани и честити људи који хоће да помогну људима који су у невољи, а тешко је наћи људе којма је теже од људи који су напустили свој дом и дошли овде", нагласио је министар.

Он је најавио да ће у уторак стићи још људи у прихватни центар.

Према њговим речима отвара се и "Бугарска рута", па ћемо бити и ту присустни.

"Морамо да сви заједно да размисљамо да ће лето ускоро проћи да ће доћи кише и хладноће, тако да ће и овај објекат и сви други објекти који се баве смештајем миграната морати да дају другачији одговор на другачије проблеме", наглаисо је он.

Он сматра да за решење проблема миграната постоје два пута - или да се помогне у северној Африци или да им се допусти се населе у ЕУ тамо где су пошли.

"Треће решење о коме не желим ни да размишљам, је да се не формулише никава политика да се подигну зидови, па ко се где затекао ту ће и оштати. То Србија не жели, то није могуће и то се неће десити. Ми се према мигрантима понашамо у складу са међународним правом и нашим законом и највишим стандардинма хуманости", наглаисо је Вулин.