Aa

Aa

Србија у потпуности изједначила олимпијце и параолимпијце

Србија у потпуности изједначила олимпијце и параолимпијце

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је једна од ретких земаља у Европи која је у потпуности изједначила награде параолимпијаца са олимпијцима и надокнаде за њихове медаље потпуно су исте, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, на параолимпијском школском дану у ОШ "Руђер Бошковић", рекао да се те медаље доживљавају као медаље исте вредности, јер се параолимпијци боре под нашом заставом, а "свако ко се бори под том заставом, заслужује да има исто поштовање, исту награду".

Вулин је подвукао да ће држава наставити да подржава параолимпијски спорт као до сада и рекао да се нада да ће се у идућем буџету остварити већа средства када је у питању финансирање разних потреба особа са инвалидитетом.

"Наставићемо да се боримо за оно што живот заиста чини могућим. То је општа доступност, дакле, министарство ће наставити да финансира и изградњу рампи и свега што је потребно да би све јавне установе биле подједнако доступне особама са инвалидитетом као било коме другом", рекао је министар.

Према његовим речима, кроз НСЗ ће одвојити идуће године више од 500 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом.

"Само уколико ова једина Србија коју имамо буде подједнако доступна свима и уколико буде подједнако водила рачуна о свима, моћи ћемо да кажемо да смо успели. Особе са инвалидитетом нису само део нашег друштва, оне су активни део нашег друштва, стварају, привређују и на примеру параолимпијаца видимо да умеју и да нас обрадују и да пронесу славу наше земље тамо где се појаве", рекао је министар.

Градски менаџер Горан Весић истакао је да је параолимпијски школски час, односно дружење младих људи са параолимпијцима одлична традиција образовног система "Руђер Бошковић", и да се на тај начин показује да људи који имају посебне потребе могу да буду укључени у свакодневне активности са децом.

"На тај начин дајемо допринос њиховом укључењу у свакодневни живот и рад. Град Београд на посебан начин покушава да се укључи у бригу о параолимпијцима и ове године повећан је износ који се даје за параолимпијски спорт", рекао је Весић.

Поред тога, према речима градског менаџера, ове године уведене су три стипендије за младе спортисте, особе са инвалидитетом и град се труди да на много начина укључи параолимпијце у свакодневне градске активности и помогне им да се осећају равноправним члановима заједнице.

"На овај начин показујемо да смо зрело друштво које на посебан начин третира особе са посебним потребама и даје им прилику да живе нормалним животом, заједно са другим члановима друштва", рекао је Весић.

Најмлађи ученици обрадовали су параолимпијце цртежима, а школа је организовала и хуманитарну акцију продаје мајица "Хуманост на делу у дечјем оделу" и удружењу "Живот" које брине о деци која болују од ретких болести уручила ваучер од 200.000 динара.