Aa

Aa

Србија пример доброг односа са избеглицама

Србија пример доброг односа са избеглицама

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији су државне институције и организације цивилног друштва од почетка избегличке кризе пружале помоћ онима којима је то било потребно, што је светска јавност и препознала, поручено је данас на округлом столу "Улога државе и цивилног друштва у избегличкој кризи".

Државни секретар у Министарству рада, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић истакао је да је Србија транзитна земља кроз коју је, како је рекао, прошло више од 700.000 људи.

"Заједно са донаторском заједницом направили смо план и спремни смо за пролеће, јер ако смо прошле године имали 700.000 људи, очекујемо да ће исто толико, а можда и више, бити ове године осим уколико не буде неке промене европске политике или других фактора", рекао је Иванишевић.

С обзиром на то да око 2.000 избеглица и миграната улази дневно у Србију, очекује се да ће се тај број повећати на пролеће и лето на између 4.000 и 6.000, додао је Иваишевић.

Србија је припремила све капацитете, направљени су центри дуж целе руте, прихватни и регистрациони центар у Прешеву су проширени док ће сличан центар бити направљен у Бујановцу, најавио је он.

"Сада нема те потребе коју не можемо да задовољимо како је знамо, а улога невладиних организација је да нам укажу на то", поручио је Иванишевић.

Амбасадор Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстад похвалио је Србију да се "фантастично" носила с актуелном кризом боље него, како је нагласио, неке европске земље.

"Србија функционише фантастично", оценио је амбасадор

Међутим, како је рекао, Србија треба да успостави "још бољу сарадњу цивилног друштва и владе" јер, нагласио је, још има изазова с којима се треба суочити.

У решавању кризе људи и државе треба да се "држе заједно", избегну било какав вид конкуренције и задовоље потребе оних којима је то неопходно, поручио је амбасадор.

Упитан како ће се актуелна криза завршити, Бјорнстад је рекао да то нико не зна и да све зависи од тога шта ће се десити у Сирији.

Шеф председништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) Ханс Фридрих Шодер истакао је да је у борби са избегличком кризом важно показати "дух солидарности"

Он је додао да је избегличка криза пружила могућност да се "невладине организације и држава сусретну и схвате".

"Србија је зато тако добро и реговала, власти нису морале да се бране када невладине организације несто чиниле већ је то ојачало њихов однос", сматра Шодер.

Прилив ће се, додао је, наставити, али ће избеглице имати право да траже и добију азил док ће економски мигранти морати да се врате у своје домовине.

Комесар у Комесаријату за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић оценио је да је Србија добро реговала у избегличкој кризи захваљујући искуству које има с почетка деведесетих година.

"Једино ново је што ови људи транзитирају", сматра Цуцић.

Он је оценио да су се држава и цивилно друштво добро организовали као би се изборили с кризом истакавши да је "Србија од почетка спремна на најгоре и најмасовније сценарије".

Ана Дивац, председница Управног одбора Фондације Ана и Владе Дивац, истакла је да је поносна на своју земљу због начина на који је поступала са избеглицама.

Такође, како је нагласила, велики број грађана се укључио посебно на почетку када им је помоћ била најпотребнија.

Она је подвукла да је Фондација Ана и Владе Дивац у почетку пружала помоћ Миксилишту, а сада на границама има тимове који раде 24 сата дневно на терену где је фондација, како је рекла, уручила око 60 тона хуманитарне помогавши тако 60.000 избеглица.

"Не знамо када ће бити крај, јер не зависи од нас у Србији, али треба да им помогнемо да наставе свој пут ка земљама у западној ЕвропИ", указала је Дивац.

Извршни директор организација Миксер Асосијешн Иван Лалић истакао је да је око 1.200 волонтера из 55 земаља света помагало на Миксилишту кроз које је, како је речено, од августа 2015. до јануара 2016. године прошло више од 70.000 избеглица.

Округлим столом "Улога државе и цивилног друштва у избегличкој кризи" представљен је пројекат Миксилиште - Центар за прикупљење и дистрибуцију помоћи избеглицама које пролазе кроз Србију, који реализују организације Миксер Асосиејшн и Фондација Ана и Владе Дивац уз подршку норвешке амбасаде у Београду.