Aa

Aa

Србија наставља да води одговорну политику у управљању мигрантском кризом

Србија наставља да води одговорну политику у управљању мигрантском кризом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на Округлом столу „Ка даљем унапређењу положаја и заштите деце избеглица, миграната и тражилаца азила без пратње - позив на акцију“ где је поручио да је Србија показала прави начин управљања мигрантском кризом и додао да ће ту одговорну политику наставити да води у наредном периоду.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је Република Србија као транзитна земља, уложила много напора, као и људских и финансијских ресурса у управљању избегличко - мигрантском кризом.

 

„Док су друге државе затварале своје границе за мигранте, Србија је показала велику одговорност. На то сви заједно можемо и треба да будемо поносни, а посебно на хумани приступ грађана наше земље према свим избеглицама и мигрантима који долазе са Блиског истока, из Азије и Африке“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић истакао је да нико од миграната није напуштао својевољно своју домовину, већ да су на тај корак били принуђени тражећи бољу будућност. Он је рекао да Србија посебну пажњу посвећује бризи о малолетним мигрантима којих, како каже, тренутно у Србији има око 500.

 

„Србија је учинили све што је у њеној моћи да деци врати њихова права на образовање, здравствену и социјалну заштиту. Као држава трудићемо се да им омогућимо оно најважније, а то је безбрижно детињство, које им је неко одузео, а на које свако од њих има право“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да велику захвалност у управљању мигрантском кризом Србија дугује и Европској унији, UNHCR - u и UNICEF - u и додао да верује да ће се заједничким радом и трудом свих институција још успешније реализовати пројекти који су у плану.

 

Карокс Писхван из Ирака, који је одлучио да остане у Србији рекао је да је веома захвалан на свему што је наша држава учинила за њега. Како каже, ни у једној земљи се није осећао лепо и заштићено као у Србији, те је зато и тражио азил, који је и добио.

 

„Овде сам успео да завршим основну школу и упишем се у средњу. Срби су веома пријатан народ, који увек хоће да пружи помоћ и стварно никада нисам срео тако добре људе“, рекао је Писхван.