Aa

Aa

Србија има поражавајуће демографске податке

Србија има поражавајуће демографске податке

Читај ми

БЕОГРАД - Срби су најстарија нација у Европи, имајућуи у виду просечну старост становништва, статистика каже да жене рађају у просеку 1,4 деце, а да је просечан број побачаја 2,8, истакнуто је данас на скупу "Заштита мајчинства у Србији".

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да су демоографски подаци застрашујући и да се сва министарства, невладине организације морају укључити да се слика промени.

"Сви ћемо се ангажовати и сви ћемо радити на промени ових података. Није само економија у питању. Застрашујуће је да у Србији жене имају више побачаја, него рађања деце. Овде говоримо о побачајима који су урађено вољно и из милион и једог разлога", нагласио је Вулин.

Он је додао да је држава предузела неке кораке и да је појединим законским решењима покушала да олакша породицама са децом и као пример навео Закон о раду који је предвидео време које мајке могу да одсуствују са посла због дојења и најавио усвајање закона о финансијској подршци породица са децом и закона о социјалној заштити.

Организатори скупа, представници Удружења "Родитељ", кажу да је држава у последњих неколико година доста урадила на законодавном плану, али да је остало доста нерешених питања, као и да су локалне заједнице најслабија карика у ланцу.

" Стратегијом за подстицај рађања предвиђено је да локалне самоуправе буду носиоци многих мера и активости у заштити родитељства", нагласила је председница удружења Драгана Соћанин.

Она је додала да много тога може да се уради већ сада и без издвајања додатног новца, ресурсима који постоје у заједници.

Као пример навела је усклађивање радног времена вртића са радним временом родитеља, који је у Београду регулисано, али поблем постоји у остатку Србије, као и да беби френдли систем у породилиштима захтева бољу организацију и бољи приступ.

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да се ради на оживљавању саветовалишта у домовима здравља који би утицали да се схвати значај дојења, да родитељи схвате колеку се предности када се користи мајчино млеко.

Он је нагласио да је министарство здравља предузело мере како би се побољшала храна у породилиштима и додао да су донете препоруке, стандарди како треба да изгледају јеловници у породилиштима.

"Препоруке су упућене свим директорима породилишта и од 1. септембра ова одредба ступа на снагу", рекао је Лончар.

Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сан- Лот рекао је да је Србија на законодавном нивоу помоћи породицама са децом доста урадила, али да постоје проблеми спровођења у пракси.

Он каже да велики број жена започиње дојење беба након порођаја, али да брзо прелазе на млечну формулу и критиковао здравствене установе у којима се рекламирају млечне формуле и лекари који породиљама саветују дохрану за бебе од четвртог месеца.