Aa

Aa

Следеће недеље Јавна расправа о Нацрту Законa о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица

Следеће недеље Јавна расправа о Нацрту Законa о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица

Читај ми

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарали су са представницима удружења ратних војних инвалида о актуелним питањима из области борачко - инвалидске заштите.

 

Министар Ђорђевић рекао је да ће следеће недеље Влада Србије усвојити програм јавне расправе о Нацрту Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је донет на предлог председника Републике Србије Александра Вучића  и у чијој су припреми учествовали и представници самих удружења, након чега ће представници удружења имати и састанак са председником Вучићем.

 

Ђорђевић је рекао да ће јавна расправа бити одржана у 13 градова и да је битно да новим Законом буду сви једнако задовољни и да ниједно њихово право њиме не буде ускраћено. Истакао је да нови Закон представља сублимацију 12 постојећих закона, четири уредбе, једне одлуке, четири протокола, четири упутства, два споразума и једног закључка и додао да више неће моћи тако лако да се мења.

 

Како каже, ове године за пројекте, у ком учествују удружења ратних војних инвалида издвојено је 50 милиона динара више него претходних година, односно укупно 100 милиона динара.

 

„Председник Републике Србије Александар Вучић дао је јасне смернице по којима Влада Србије треба да омогући боље услове живота свих бораца и ратних инвалида. Најмање што можемо да учинимо за оне који су се борили за нашу бољу будућност, јесте да их саслушамо и помогнемо им, у оквиру својих могућности, да реше проблеме са којима се сусрећу. Ови људи су хероји и хвала им на свему што су учинили за нашу земљу. Као друштво и држава морамо да им покажемо захвалност и поштовање“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да је прихватио и иницијативу удружења да разговара са министром здравља Златибором Лончаром о могућности да се ратни војни инвалиди лече у посебним здравственим установама у Србији. Такође, навео је и да ће се формирати Радна група, коју ће чинити чланови удружења и стручних људи, за доношење Правилника о помагалима помоћу којег ће се обезбедити лакши начини да тешки ратни војни инвалиди добију своја помагала, која ће бити најквалитетнија.

 

Према његовим речима, увођењем социјалних карата овој категорији друштва омогући ће се и да лакше и без компликоване администрације, дођу до својих права.

 

„Министарство подржава председницу Владе, да они који касне не понављају такве грешке, јер уколико сви не будемо на време извршавали своје обавезе дешаваће се случајеви попут ових. Министарство ажурно и у складу са роковима обавља све што је у нашој надлежности. Спремни смо да и другима помогнемо како бисмо на време решавали проблеме", рекао је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио и да је разговарао са представницима домаћих банака, који су показали спремност да сарађују и омогуће повољније кредите за војне инвалиде и кориснике породичне инвалиднине, који би тако успели да станове, додељене у закуп откупе, да купе нови или га реновирају и тиме реше стамбено питање. Навео је и да ће им на иницијативу председнице Владе бити пружена могућност да купе и станове који су намењени припадницима службе безбедности.