Aa

Aa

Скуп о заштити деце у ванредним ситуацијама

Скуп о заштити деце у ванредним ситуацијама

Читај ми

БЕОГРАД - Од почетка мигрантске кризе у Србији је откривено 124 деце без родитељског старања, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин, истичући да се на тај проблем мора обратити посебна пажња.

"До јуче је око 260.000 људи прешло преко српске територије, а колико деце, то је посебно питање. До сад смо пронашли 124 деце без родитељског старања и на нама је да се бринемо о њима", рекао је Вулин на скупу о заштити деце у ванредним ситуацијама.

Он је стручњацима из области социјалне заштите, који учествују на дводневном тренингу "Заштита деце у ванредним ситуацијама", рекао да је веома тешко радити тај посао, јер није лако одредити које дете је заиста без родитељског старања, ко су родитељи, с ким путује и слично.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања се запитао како да се докаже да је било ко од деце, кад се појави у пратњи неког одраслог који по правилу нема документа, као што ни дете нема документа, део породице, као што се тврди.

"Тешко је то што радите. Морате да показујете посебну врсту сензибилитета за проблем са којим се суочавате, а са друге стране дужни смо да увек донесемо одлуку која је у најбољем интересу детета", рекао је Вулин.

Он је рекао да постоје бројна питања на које је тешко дати одговор.

"Попут тога да ли је у најбољем интересу детета да га одузмемо и да остане у Србији или да настави да путује, уједини се са својом породицом која га можда негде чека. Како ми да знамо да га породица заиста тамо чека, да је тамо где иде сигуран пут, како да знамо одакле је дошао", рекао је Вулин.

Он је додао да су та питања добар разлог за организовање тренинга.

Оцењујући да је мигрантска криза проблем на које нема пуно одговора, а да питања има безброј, Вулин је рекао да је едукација важна како би они који се баве тим проблемом научили нешто ново, разменили искуства, али и видели да ли нешто може да се промени.

"Од вас очекујем да дате савет и за промену процедуре, уколико мислите да је потребно, како да будемо ефикаснији, али и смернице за друге државне органе како би требало да се понашају и где би требало да се више повежемо", закључио је Вулин.

Обуци присуствују радници градског Центра за социјални рад у Београду, запослени у центрима за социјални рад у Кањижи, Прешеву и Шиду, представници Министарства за рад, Завода за васпитање деце и омладине, Центра за заштиту жртава трговине људима и невладиних организација.

У свету 43 земље забраниле телесно кажњавање деце

У Србији је четворо од десеторо деце изложено физичком кажњавању код куће, па различите трибине и јавни скупови треба да издефинишу став да ли ће Србија постати 44. земља у свету која ће увести забрану физичког кажњавања деце, речено је данас на конференцији "Никад насиље".

Вулин је рекао на скупу, посвећеном шведским искуствима која је прва у свету, још 1979. године, донела закон о забрани телесног кажњавања деце, да је Србија ратификовала све конвенције које се тичу права детета и истакао да је насиље у васпитавању деце непотребно.

"Не видим на који начин дете постаје боље ако је физички кажњавано", рекао је Вулин на отварању скупа и истакао да није свако дисциплиновање детета насиље.

Такође, како каже, дечја права нису нешто што се подразумева, а сваки родитељ мисли да бар то не мора да учи.

"Свако мора да учи како да они који долазе буду бољи од нас", рекао је Вулин и истакао да ће ускоро бити усвојени закони у области социјалне заштите, финансијске подршке породици и о дечјем омбудсману.