Aa

Aa

Сива зона празни буџет

Сива зона празни буџет

Читај ми

СУБОТИЦА - У Новој општини, у организацији управе Севернобачког округа, одржан је скуп посвећен борби против рада на црно, проблему који представља велики баласт и привреди и буџету локалних самоуправа.


- "Почели смо са великом акцијом у борби против рада на црно, рано је говорити о њеним ефектима. У овој години нас очекује континуирана борба, у којој ће сви државни органи заједно учествовати и очекујте да, у било које доба дана и ноћи, било којии део Србије буде контролисан" – нагласио је Бојан Јоцић, директор Инспектората рада при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. - "Ефекти које очекујемо је да што више људи из сиве зоне буде преведено у легалне токове, да буде пријављено и тиме да остваре своја права кроз доприносе који се уплаћују. Прошле године затекли смо и превели из црне зоне око 4.800 људи, а претпрошле године 1.800, а процена је да је у целој Србији око 40.000 људи практично пријављено, тј скинуто са евиденције НСЗ."

По мишљењу градоначелника Јенеа Маглаија, од 20 до 30 одсто људи је у сивој зони, а посебан проблем у граду представља Бувљак.

- "Још прошле године захтевао сам од државних органа да се озбиљније позабаве решавањем питања рада на црно и сиве економије јер се велика средства уместо у буџет сливају у приватне џепове. Верујем да ће ове године надлежни урадити доста тога да се сива економија на нивоу града Суботице у великој мери сузбије, али свесни смо да се ради о дугорајном процесу" – додао је Маглаи. - "Нама је највећи приход порез на зараде. У оном моменту када људи нису пријављени и када се не плаћају порези и доприноси, онда и локална самоуправа губи велики новац и због тога нам је од изузетног значаја да у овој години направимо озбиљан искорак у сузбијању тих појава."

По речима Слободана Војиновића, директора РПК Суботица, због рада на црно и нелегалног пословања привредници изложени нелојалној конкуренцији, због чега су и раније захтевали да се овај проблем реши.

- "У привреди нелојална конкуренција разбија српско тржиште и то је недопустиво, доћи ћемо до нивоа да нам не треба ни Међународни монетарни фонд, ни кредитне линије, већ да сиву економију са 30 одсто скинемо на 20 и све смо решили. Државни органи треба да се позабаве ситуацијом када на евиденцији пронађемо фирму која у својим подацима нема ниједног запосленог а направила је промет 100 милиона, онда нам је свима јасно о чему се ради" – јасан је Војиновић.