Aa

Aa

Селаковић: Борба за слободу нам је показала важност слоге

Селаковић: Борба за слободу нам је показала важност слоге

Селаковић: Борба за слободу нам је показала важност слоге

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поручио је данас у Нишу, на отварању изложбе "Борба за српску државност и слободу српског народа“, да из српске историје треба да научимо да је у борби за државност и слободу најважнија слога.

 

У свом обраћању, Селаковић је захвалио мандатару за састав нове владе и министру Милошу Вучевићу,  што је дошао у Ниш и отворио ову изложбу. 

 

,,Има неке симболике данас у овом нашем окупљању. Kада свега три дана након именовања за место мандатара за састав нове Владе, мандатар Милош Вучевић који је из Новог Сада, одлучи да први град у који ће доћи после Београда буде Ниш, мислим да то довољно говори о поштовању и пожртвованости нашег министра одбране према ратној престоници Србије некада, а и седишту Копнене војске Србије граду Нишу", поручио је Селаковић.

Он се, током говора посебно дотакао изложбене слике Небојше Ђурановића.

 

,,Ова посебна слика приказује посебан тренутак - Сабор, скуп, збор у Орашцу, где су наши преци донели пресудну одлуку о отпочињању борбе против дахија и борбе против велике османске империје. Тај глас није дошао само до Ниша, већ и до Солуна, Атине, Беча, Париза, Москве, Лондона. Захваљујући  великом српском, хроничном вековном проблему - неслоге, тај пламен слободе који је обасјао некадашњи Београдски пашалук и дошао надомак Ниша, у сам Ниш није ушао јер је неслога завладала српским војводама. Непријатељ је то искористио да доведе нове снаге и задао тежак ударац нашој устаничкој војсци", рекао је Селаковић.

 

Додао је да је управо та неслога, град Ниш и Нишлије коштала дугог чекања на ту слободу. 

 

,,Мислим да је свима јасно против чега треба да се боримо и да је важно да будемо сложни као што смо вечерас сложни дошли на ову изложбу", закључио је Селаковић.

 

Изложба ,,Борба за српску државност и слободу српског народа“,  пресељен је у Ниш, након отварања у Београду, а изложбеним делима, сликама Небојше Ђурановића и вајарским моделима Зорана Ивановића, приказана је, уметнички уобличена, борба српског народа за своју слободу и своју државу.