Aa

Aa

Савез слепих Србије добио пет Брајевих штампача од Јапана

Савез слепих Србије добио пет Брајевих штампача од Јапана

Читај ми

БЕОГРАД - Савез слепих Србије добио је данас пет Брајевих штампача и 19 Брајевих редова као донацију Владе Јапана у вредности од око 70.000 евра.

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин нагласио је да Брајеви штампачи дају могућност да се слепи људи школују, а да је без њих школовање отежано.

"Ако се не школују људи, како да се запосле? Потребе слепих и уопште особа са инвалидитетом су исте као и свих осталих људи. Они желе да се образују, раде, имају дом, породицу", рекао је Вулин.

Министар је подсетио да је влада Јапана и јапански народ био уз Србију увек када јој је тешко и то су најбоље показали током поплава које су задесиле наши земљу пре две године.

Председник Савеза слепих Милан Стошић каже да је најважније за слепе и слабовиде особе да могу да се школују, али да су за то потребни одређени технички услови као што су Брајеви штампачи.

Штампачи ће бити распоређени, како каже, у универзитетским центрима Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, где је највише студената.

Амбасадор Јапана Ђуићи Такахара рекао је да су се одлучили за ову донацију када су чули да Савез има сталне потешкоће током штампања часописа и уџбенике за слепе, јер је брзина постојецће опреме мала и папир се често заглављује.

"Једини штампач за Брајево писмо је у седишти Савеза слепих, што је незгодно за слепе особе из других делова Србије који желе да одштампају нешто", рекао је Такахара.

Он каже да су слепи у Србији морали само да се ослањају на писани материјал јер нису имали Брајеве редове на располагању , а то је корисницима ограничило брз приступ информавцијама и стварало им потешкоће у свакодневном животу.

Донација Савезу слепих Србије део је помоћи Јапана унапређењу социјалне заштите у Србији, а укупан износ њихове помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године износи 11 милиона евра.

Међутим, укупан износ јапанске помоћи помоћи Србији премашио 490 милиона евра.

Директор јапанске компаније "Ниппон Телесофт" Хидеаки Канеко рекао је да су дониране три врсте Брајевих штампача и да један од њих истовремено може да штампа и на Брајевом писмо, али да ради и као обичан штампач.

"Исте текстове могу да читају и слепи, али и особе које виде. Наши штампачи могу да користе у учењу, али и у канцеларијским пословима", каже Канеко.

Члан савеза Слепих и библиотекар Борис Дончић појаснио је да су Брајеви редови електронски уређаји који садржај са компјутерског екрана претварају у Брајево писмо.

Брајеви редови су, како каже, веома скупи тако да нису били доступни слепим особама у Србији.