Aa

Aa

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Читај ми

Поводом објава појединих медија и невладиних организација, да је Налог за унапређивање степена заштите помоћи и подршке „деци улице“, који је у надлежности Министарства, у супротности са Општим коментаром 21. о деци у уличној ситуацији, Министарство саопштава да исти није у супротности ни са једном међународном конвенцијом и уговором који је Република Србија потписала и ратификовала.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, је у циљу ефикаснијег откривања насиља над децом и ради обезбеђивања њихове још боље заштите, подсетио све Центре за социјални рад у Републици Србији на налог који је упућен у мају претходне године и наложио да у року од 15 дана од добијања налога организују састанак са Полицијском управом за град или полицијском станицом у локалној самоуправи на територији своје надлежности и комуналном полицијом, ради унапређења сарадње.

 

У поменутом Налогу, а у складу са Конвенцијом о правима детета, поштује се основно право детета да се о њему, пре свих других старају његови родитељи, уколико је то у најбољем интересу малолетника. Пре и након самог чина одузимања детета од родитеља, Центри за социјални рад предузимају низ мера којим утичу на подизање родитељске компетенције код старатеља, како вршење родитељске функције не би угрожавало несметан раст и развој детета, што указује да је циљ одузимања деце од родитеља ургентна заштите деце, која подразумева обезбеђивање безбедности, бриге о здрављу, егзистенцијалних услова, психосоцијалну подршку и образовање деце.

 

У циљу подизања нивоа друштвене одговорности, Министарство апелује на грађане да, уколико примете насиље над децом, обавесте надлежне органе, како би исти реаговали и обезбедили им услове за несметан раст и развој.

                                                                  

У Републици Србији има око 4.500 хранитељских породица у којима је око 6.200 деце. Истовремено у институцијама-домовима за децу без родитељског старања смештено је око 650 деце, чиме се Република Србија сврстала у ред са најнижом стопом институционализације деце у свету, што је резултат напора Владе Републике Србије, да у свему у потпуности поштује Конвенцију УН о правима детета и друге међународне конвенције и уговоре који су потписани и ратификовани.