Aa

Aa

Рекордна година запошљавања особа са инвалидитетом

Рекордна година запошљавања особа са инвалидитетом

Читај ми

ЗРЕЊАНИН - Ове године је остварен најбољи резултат када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом, јер на основу евиденције Националне службе за запошљавање, 4.575 особа са инвалидитетом пронашло је своју шансу и прилику, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, приликом посете предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Стил", истакао да је то значајан број, као и да је јако битно да особе са инвалидитетом својим знањем, својим рукама, својом вредноћом, зараде хлеб за себе и своју породицу и да се осећају као корисни и важни чланови заједнице, што они, како је рекао, свакако и јесу.

"На основу евиденције Националне службе за запошљавање, 4.575 особа са инвалидитетом, од тога 1.758 жена, пронашло је своју шансу и прилику управо у оваквим заштитним радионицама", рекао је Вулин.

Према његовим речима, у Србији послује 49 предузећа у режиму заштитних радионица које запошљавају особе са инвалидитетом, а наглашава да се ове године тај број, у тих 49, повећао за четири.

"То говори да полако, али сигурно предузетници схватају које су предности оваквог начина бављења послом и привредног организовања", рекао је Вулин и позвао компаније да увек одвоје један део своје јавне набавке за предузећа у којима су запослене особе са инвалидитетом.

"Они ће за исту цену и исти квалитет добити и прилику да буду социјално одговорне, добиће и прилику да овим људима омогуће да им живот буде бар мало лакши, када већ живот није баш био поштен према њима. То је начин да сви добију", рекао је министар рада.

Он је истакао да је Министарство рада 2015. определило више од 700 милиона динара за разне облике подстицаја заштитних радионица које запошљавају особе са инвалидитетом.

"Са великим задовољством могу да кажем да је ово најуспешнија година за нас, од како меримо године, јер 99,99 одсто буџетског новца је и потрошено. То значи да су наша предузећа радила добро, то значи да су куповала репроматеријал, запошљавала људе", нагласио је Вулин.

Додао је да су за идућу годину намењена приближно иста средства и да очекује да ће бити иста година.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић истакао је да је велика корист града уопште да послује једно такво предузеће, да запошљава инвалиде, суграђане са посебним потребама.

Јасњић је изразио наду да ће пракса субвенционисања таквих предузећа бити настављена и да ће следеће године бити и још бољи резултати.

Финансијски директор "Стила" Слађана Петровић Папић навела је да то предузеће запошљава 72 особе са инвалидитетом, који произведу око 50.000 пари ХТЗ заштитне обуће.

Додала је да њено предузеће, према Закону о јавним набавкама, има могхуцност резервисане јавне набавке, где, ако задовољава квалитет, може да буде конкурентно на тржишту и навела да "Стил" ради за многа велика предузећа- Колубару, Железницу, Пошту, Телеком...

"Процес производње одвија се континуирано, све обавезе према држави и запосленима измирујемо редовно, имамо позитивно пословање током година", рекла је Петровић Папић.

Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Стил" у Зрењанину функционише већ 51 годину, а од 2011. је под патронатом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и прешло у државну својину.