Aa

Aa

Разговори о оснивању судова рада

Разговори о оснивању судова рада

Читај ми

БЕОГРАД - Министар правде Никола Селаковић подржао је данас идеју Министарства за рад, социјална и борачка питања за оснивање судова рада у Србији, напомињући да то питање мора добро да се разради и размотри.

Он је на "Округлом столу о судовима рада у Србији" рекао да, иако Србија спада у ред држава које не познају посебно организовано судство за решавање радних спорова, да се они решавају у судовима редовне надлежности.

"Према важећем закону, ти спорови имају приоритет и назнаку хитности у раду, и предвиђен је рок од шест месеци за окончање таквих спорова, али подаци говоре апсолутно супротно", навео је министар.

Он је изнео податке да је на крају 2014. године у основним судовима у Србији било је 2.004 радна спора који су старији од пет година, од чега су 304 старија од 10 година, као и да постоји случај у Београду који траје 23 године.

За то, како је навео, одговорност не сносе само судије.
"Одговорност је на свима нама. Нису судије тражиле да буду биране или неизабране 2009. на 2010. годину, многи спорови су тада прекидани мењањем поступајућих судија ...", рекао је министар истичући да за отклањање друштвених проблема мора да се заузме цело друштво.

"Идеја формирања посебних судова рада је добра идеја и поздрављам ову иницијативу", рекао је Селаковић, али је додао да треба да се размотри њихово увођење у Србији имајући у виду све предности и мане које један такав процес може да са собом да носи.

Он је напоменуо да та идеја у Србији није нова и указао на неке компликације и тешкоће у њеној реализацији.
"Да бисте формирали судове рада, као потпуно нове судове, то значи да треба да спроводите потпуно нови општи избор судија, макар за ове судове, а наша држава је 2010. године на том испиту пала... а то значи да у овако нешто не сме да се улази преко ноћи", навео је министар.

Он је нагласио да док се та идеја разматра, може да се поради више на стручној едикацији судија за што ефикасније вођење судских спорова у овој материји.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да тема радних односа заузима посебну пажњу у друштву.

Он је указао да судови рада који постоје у другим државама значајно убрзавању решавање проблема и заштиту људи у радном односу.
"Нама није циљ да овде покушамо да направимо нешто што би у једном делићу времена или политичког трајања, изгледало као добро и популарно већ што може да функционише и што ће суштински моћи да промени све оно што произилази из радних односа", рекао је Вулин.

Данашњи округли сто организован је у оквиру твитинг пројекта "Унапређење социјалног дијалога", који финансира ЕУ. На њему учествују представници оба министарства, синдиката, послодаваца, експерти из држава чланица ЕУ , Привредне коморе...