Aa

Aa

Радно ангажовање побољшава стање социјално угрожених

Радно ангажовање побољшава стање социјално угрожених

Читај ми

АДА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Аександар Вулин изјавио је данас у Ади да је радно активирање социјално угроженог становништва у нашој земљи једини начин да се њихов положај промени на боље.

"Људи својим радом могу да промене стање у којем су", рекао је Вулин на затварању успешно оствареног пројекта о радној активацији социјално угороженог становништва на локалном нивоу, оствареног у сарадњи са Удружењем "Дуга" и уз финансијску подршку амбасаде Норвешке у Београду.

Обраћајући се представницима општина Ада, Нови Бечеј, Нова Црња, Пландиште и Пећинци, као и гостима, министар је истакао да је у Србији велики број корисника социјалне помоћи као и да је превелико верменско трајање у оквиру које се та новчана помоћ прима.
"Имамо ситуацију да читаве породице примају новчану социјалну помоћ генерацијама", навео је он и нагласио да социјална помоћ не сме да буде схваћена као занимање.

То је могућност друштва да помогне социјално угроженима али у ограниченом времену, напоменуо је министар и додао да ће нови Закон о социјалној помоћи, измене у домену радног законодавства и друге, не само упростити начине за остваривање социјалне помоћи, него ће ту област повезати са радним ангажовањем.

Истичући значај тог пилот пројекта оствареног у пет војвођанских општина, Вулин је захвалио норвешкој амбасади на подршци, а посебно невладиној организацији "Дуга" која је у тој области дала, како је рекао, одређени путоказ министарству да иде у правом смеру.
"Радна активација је једини пут и начин да се промени полозозај оних којима је тешко и који су у стању социјалне нужде", рекао је Вулин и додао да није довољно одређеним угоженим групама дати само новац, огрев или другу помоћ, него је потребно сворити услове да они својим радом побољшају сопствени положај.

Вулин је посебно истакао учешће локалних самоурава у остваривању тог јединственог социјалног пројекта и нагласио да је убудуће веома важно обезебдити сталну комуникацију између надлежних републичких органа, локалних самоуправа и невладиног сектора када је реч о решавању проблема социјано угрожених.

Норвешки амбасадор у Србији Нилс Рагнар Камсваг изразио је задовољство учешћем у том пројекту и напоменуо да је то иновативан начин организовања цивилног друштва и сарадње са општинама.
"Ово је добар начин да неке од најсиромашнијих друштвених група унапреде стање у којем се налазе, рекао је амбасадор и рекао да је, имајући у виду тешку економску ситуацију у Србији, веома битно наћи нове начине да се помогне онима којима је најтеже.

Директорка Удружења "Дуга" Весна Циврић истакла је да је тај пилот-пројекат држава прихватила на најбољи начин и захвалила надлежном министарству и покрајинском секретаријату, а посебно амбасади Норвешке која је финансирала отварање пет канцеларија у исто толико војвођанских општина.

На основу тог пројекта у ових пет општина израђене су социјалне карте на локалном нивоу и формирана посебна општинска тела која ће пружати подршку социјално угроженом становништву.

Те социјалне групе ће у складу с тим програмом бити усмераване ка радном ангажовању путем друштено корисног рада.