Aa

Aa

Радник више неће морати да тужи за плату

Радник више неће морати да тужи за плату

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да држава Србија не види синдикате и послодавце као своје противнике, већ као део себе, и најавио да ће измене Закона о раду врло брзо бити донете.

"Чека се још само мишљење Социјално-економског савета о нацрту тог документа", рекао је Вулин новинарима у Кањижи и нагласио да влада улаже велике напоре да "непомирљиво помири и да се дође до најбољег решења" кад је реч о Закону о раду.

Напомињући да очекује да ће и Социјалистичка партија Србије и њен председник Ивица Дачић гласати за то законско решење, јер је, како је рекао, оно добро, Вулин је нагласио да Закон о раду мора да буде донет како би на најбољи начин било регулисано тржиште рада.

"Морамо да обезбедимо да се млађи свет некако запосли", казао је он и додао да ће се настојати да се и они који су пред пензијом, а без посла, лакше запосле и дочекају ту пензију.

Вулин је напоменуо да су предложеним изменама предвиђени многобројни нови институти попут обрачунској листића, који радник добија на крају месеца и који ће бити јавна исправа.

Први пут после 14 година, како је објаснио, радник ће постати власник своје зараде јер, како је додао, "не можете да му је не исплатите - зарада постаје меница, а послодавац тако даје меницу".

Министар је истакао и да на тај начин радник којем послодавац дугује зараду неће морати да иде у суд или да тражи адвоката због тога, него је довољно само да извршитељ у суду достави доказ да му послодавац дугује плату и рачун ће бити блокиран, а новац враћен раднику.

Оцењујући да се често у расправи о закону о раду то посматра као "да смо у некаквим рововима", Вулин је рекао да су у том погледу држава и остали учесници делови једне целине и додао да је посао послодавца и синдиката да се договоре о закону о раду, а да држава арбитрира онда кад то буде потребно.

Они који воде државу преузеће политичку одговорност за доношење закона о раду, рекао је Вулин и додао да ће Влада Србије учинити све да у што скорије време буде донето најбоље решење.

"Хоћемо да Србија буде боље организована земља, да се у њој зна која су права радника и какве су обавезе послодаваца", поручио је Вулин, напомињући да се мора знати и то шта је синдикална борба, а шта њена злоупотреба, као и то шта је привредна активност, а шта израбљивање радника.

Вулин је присуствовао државном такмичењу ватрогасног подмлатка, које је у Бањи Кањижа окупило више од 450 деце, узраста од шест до 14 година из целе Србије.

Доношење закона о волонтирању

Вулин изјавио је данас да су катастрофалне поплаве у Србији показале колико је важан рад добровољних ватрогасних друштава и других добровољних организација и најавио скоро доношење закона о волонтирању.

"У недавним поплавама видело се да се не може без добровољног рада, односно без добровољних ватрогасних друштава, Црвеног крста и сличних организација", рекао је Вулин новинарима у Кањижи, напомињући да би рад тих организација ускоро требало да буде озакоњен.

Приликом посете државном такмичењу ватрогасног подмлатка, на којем је учествовало око 450 деце, узраста од шест до 14 година, Вулин је нагласио велики значај добро организованих људи у Србији који све те активности обављају практично бесплатно или уз малу подршку државе и локалне самоуправе.

Вулин је рекао да је заједно са Министарством за омладину и спорт формирана радна група за доношење закона о волонтирању.

Он је оценио да је на тај начин могуће да, како је рекао, све оно што смо заборавили из неког праведнијег и бољег система, вратимо.

Нагласивши да је рад добровољних друштава изузетно значајан за читаву заједницу, Вулин је истакао да ће сва та питања новим законом сигурно успешно бити решена.

Приликом посете Кањижи, министар је нагласио да је веома важно и то што се такмичење најмлађих одржава у тој вишенационалној средини јер, како је рекао, све наше разлике треба да нас спајају.

Кањижа има и значајне туристичке потенцијале који би веома добро могли да буду искоришћени и да доносе корист не само тој северно-бачкој општини, него целој Србији.