Aa

Aa

Радна група за решење проблема лечилишта ПИО фонда

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Радна група за решење проблема лечилишта ПИО фонда

Читај ми

НОВА ВАРОШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је Влада Србије данас донела одлуку да се формира радна група која би покушала да пронађе решење да се ставе у функцију објекти попут бањских лечлишта и здравствених центара која су у власништву Републичог фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Он је новинарима након обиласка РХ Центра "Златар" рекао да ће бити фомирана интерресорна радна група коју ће чинити представници Министарства рада, Министарства привреде, туристичког сектора и ПИО фонда која ће покушати да пронађе решење за те објекте како би били стављени у функцију.

Он је казао да се данас од РХ "Златар" креће са даљим решавањем проблема.

Вулин је навео да је циљ да се објекти попут "Златара" покрену и да се људи запосле, као и да се искористе потенцијали.

Запослени у РХ "Златару" годинама су радили без надокнаде са честим променама власника, не знајући ни ко је власник, навео је као пример Вулин, који је данас тај центар обишао са министром правде Николом Селаковићем и председником општине Димитријем Пауновићем.

Вулин је најавио да ће због тога Министарство рада наредне недеље у ПИО фонду организовати састанак како би се размотрило на који начин овај објекат може да функционише у будућности.

"Видећемо какво решење можео да нађемо, како да помогнемо, шта то значи у материјалном смислу, шта у правном. Ово може да функционише и ради", истакао је Вулин.

Упитан каква будућност такве центре очекује у будућности и на који начин ће бити спроведена приватизација, будући да су се неки наши на листи Агенције за приватизацију, Вулин је одговорио да ће се настојати да се проблем реши у целини.

Он је нагласио да је здравствени туризам веома успешна грана у добром делу Евопе и да то може да буде и у Србији.

Вулин је додао да би најпре требало размотрити питање власништва и решити проблем дугова, као и да ће се радна група тиме бавити и да "ништа не значи ако је ово власништво Фонда и мртав капитал".

"Капитал мора да се стави у функцију и ми треба да видимо који су најбољи начини за то", истакао је Вулин.

Што се тиче приватизације, Вулин је рекао да би осим приватизације, трешење могло да буде и стратешко партнерство, потом и радничко акционарство. Да ли ће бити приватизације за те објекте или ће се наћи неко друго решење, о томе је рано говорити, али да ће се у сваком случају поштовати рокови које предвиђа Закон о приватизацији, напоменуо је Вулин.

"Постоји више начина, али овако неће ићи, јер овако није ваљало", нагласио је он.

Сама објава одређеног броја бања и здравствених центара на листи Агенције за приватизацију не значи аутоматски ништа, већ то значи да "постоји имовина коју смо спремни да понудимо по разним основама и сад хоћемо да видимо како тржиште реагује на ту понуду", објаснио је министар.

Вулин је рекао да је влада формирала радну групу за предузећа у реструктурирању, која ће се бавити решавањем проблема која имају та предузећа, налажењем одговарајућих решења.

Након обиласка, заједно са Селаковићем, Вулин је обишао и општински центар за социјални рад и разговарао са председником општине и његовим сарадницима.