Aa

Aa

Против десет агенција поднете прекршајне пријаве

Против десет агенција поднете прекршајне пријаве

Читај ми

БЕОГРАД - Инспекцијски надзор у 13 највећих агенција за физичко - техничко обезбеђење показало је да од 9.000 запослених, 2.700 њих је ангажовано на основу уговора о стручном усавршавању, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања додајући да су против 10 агенција поднете прекршајне пријаве.

Он је на конференцији за новинаре истакао да уговор о стручном усавршавању није радни однос, да по њему радници не морају да буду плаћени, да не мора да се плаћа ниједан порез ни допринос осим за здравствено осигурање, и ништа више.

" Јасно је да на овом примеру послодавци покушавају и врло успешно избегавају да уплате порезе и доприносе и да оштете буџет Србије", рекао је Вулин представљајући резултате досадашњег рада и будуће приоритетне активности Инспектората за рад на борби против сиве економије и рада на црно.

Према његовим речима, процењује се да у области физичко-техничког обезбеђења има 50.000 запослених, а уколико је процена која је нађена тачна и уколико може да се примени на тај број запослених, то би значило да су радници пријављени само на минималцу и да држава месечно губи 102 милиона динара или годишње милијарду и 200 милилона динара.

Указујући да је један од приоритета министарства рада, запошљавања, за борачка и социјална питања појацавање улоге инспекцијског надзора како би се сузбила сива економија, али како би се и помогло радницима и послодавцима, он је рекао да ће се истраживање спровести и у свим другим делатностима додајући да је таква пракса пронађена и у пекарама, фризерским салонима...

Према његовим речима, ту се уговор о стручном усавршавају користи само да би се избегли порези и дорпиноси. Он је истакао и да таква пракса може бии посебно опасна у ФТО-у јер се ради о лицима која брину о нечијој безбедности, носе оружје...

Он је истакао да би то питање требало да буде регулисано Правилником који у случају ФТО-а доноси министарство унурташњих послова.

"МУП још има рок да донесе тај правилник, а ресорни министар ми је потврдио да се ради на том правилинку", рекао је Вулин додајући да је према закону о приватно обезбеђењу правилник треба да се доносе шест месеци од усвајања тог закона.