Aa

Aa

Промена Закона о волонтирању током 2016.

Промена Закона о волонтирању током 2016.

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији се данас обележава Дан волонтера, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је приликом посете Центру за заштиту одојчади, деце и омладине најавио да би током следеће године требало да буде промењен Закон о волонтирању, у циљу побољшања положаја волонтера.

Уз напомену да би у тој установи у Звечанској улици живот деце без волонтера био много тежи, Вулин је рекао да је његово министарство формирало радну групу која анализира Закон о волонтирању и најавио да би тај закон могао да буде промењен током 2016.

Навео је да тај акт постоји већ пет година и да Минситарство рада није превише задовољно њиме, због чега је формирана радна група са циљем да га анализира и промени како би био делатворнији.

Како каже, циљ измена је и да волонтирање буде још распрострањеније у Србији и да сви који се баве волонтирањем могу да кажу да је њихов положај прецизно уређен.

Он је додао да Министарство рада није једино надлежно за промене тог закона, већ ће се на томе радити заједно са Министарством омладине и спорта и другима.

"Србија има традицију волонтирања и помоћи и да када је неком тешко буде на његовој страни", рекао је Вулин новинарима.

Он је захвалио свим волонтерима у Србији на, како је рекао, сатима, данима и месецима добровољног рада и знању и љубави који су подарили другим људима.

Вулин је додао да наша највећа волонтерска организација Црвени крст Србије сваке године обучи више од 60.000 људи и тако омогући људима добре воље да покажу колико су хумани и вредни.

"Срби се увек покажу као најбољи у најгорим временима и волонтерство је показало колики је био значај волонтера током прошлогодишњих великих поплава, а што се показује сваког дана у мигрантској кризи", истакао је Вулин.

Министар је додао да држава не би успела да помогне стотинама хиљада људи који су прошли кроз Србију да није било волонтера, додајући да је реч о људима који су се пријавили да помажу Комесаријату за избеглице, Црвоном крсту и Министарству рада.

"Министарство ће наставити да развија услуге у заједници уз што веће учешће волонтера", поручио је Вулин и додао да је волонтирање награда сама по себи.

У Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској ангажовано је око 50 волонтера различитих струка, чији се рад плански организује кроз селекцију и обуку заинтересованих.

Волонтери пружају подршку деци при одласку у школе и вртиће, помажу им да савладају градиво, ангажују се у групним радионицама, и без њих важан део програма рада не би био реализован.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић је рекао да је та установа препознатљива по анагажовању великог броја волонтера.

"Нама око 50 волонтера дневно помаже да реализујемо свакодневне активности намењене деци и кроз рад волонтера се обезбеђује стандард који сигурно не би могли да пружимо на том нивоу", истакао је Милачић.

Он је изразио очекивање да ће се волонтери још више укључити, јер смо препознатљиви као хумано друштво које помаже другима.

Волонтерка Андреа Спасојевић, стара 21 годину, каже да је волонтер већ две године и да установа у Звечанској пружа велике могућности за волонтере.

Она је рекла да волонтери у Центру могу да учествују у различитим радионицама за помоћ деци.

"Радим са јединим дететом, један на један, и помажем му у његовом развој, а укључена сам и у довођење и одвођење деце. Главни мотив је што волим да помажем деци, а овим клинцима је помоћ најнеопходнија, пре свега, због љубави и пажње", казала је Спасојевић додајући да ужива док радима са децом.