Aa

Aa

Програм „Гаранција за младе“ – подршка младима у Србији

Програм „Гаранција за младе“ – подршка младима у Србији

Програм „Гаранција за младе“ – подршка младима у Србији

Читај ми

Програм „Гаранција за младе“ биће подршка младима у Србији, како би они брзо ушли у свет рада, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на уводној онлајн радионици „Успостављање Гаранције за младе у Србији“, којом је и формално започет рад на успостављању овог програма у Србији.

 

Уводну конференцију организовали су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Међународна организација рада, а у њеном раду учествују чланови Координационог тела за израду и праћење спровођења Плана имплементације овог програма и Стручне групе тог тела, који су формирани у јануару ове године. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да програм „Гаранција за младе“ подразумева да млади добијају квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или обуку у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или завршетка формалног образовања.

 

 „Програм Гаранција за младе се спроводи у државама чланицама ЕУ и то је пример  интервенције у оквиру које се младима који су неактивни и незапослени приступа кроз сарадњу различитих сектора и социјалних партнера, укључујући и организације цивилног друштва, а у циљу дугорочно одрживе интеграције на тржиште рада“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је казала да је општи циљ Стратегије запошљавања у Републици Србији од 2021. до 2026. године успостављање стабилног и одрживог раста запослености заснованог на знању и достојанственом раду и да се једна од мера односи и на побољшање положаја младих на тржишту рада.  „Mлади су основни ресурс сваке земље и улагање у њих, њихово образовање, запошљавање и напредак, је улагање у будућност“, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да је Република Србија на министарском састанку Европска  унија – Западни Балкан, који је одржан у јулу 2021. године у Словенији, потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада и да је тиме и формално прихватила да ће радити на постепеном увођењу „Гаранције за младе“, определити људске ресурсе и финансијска средства, формирати мултиресорне радне групе и израдити План имплементације овог програма до јуна  2022. године.

 

Први корак у поступку припреме Плана имплементације је успостављање механизама за његову израду, као и за праћење његове реализације, на чијем успостављању је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања претходно радило, навела је Кисић Тепавчевић, која је захвалила Међународној организацији рада на континуираној подршци у процесу успостављања овог програма.