Aa

Aa

Пријатељски односи Србије и Азербејџана основа за јаку привредну сарадњу

Пријатељски односи Србије и Азербејџана основа за јаку привредну сарадњу

Пријатељски односи Србије и Азербејџана основа за јаку привредну сарадњу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, отварајући Пословни форум привредника из Србије и Азербејџана, истакао је да Србија и Азербејџан имају испуњене све неопходне предуслове да почну да сарађују у разним областима, много више и јаче него што је то било до сада.

 

„Ми са једне стране имамо Републику Азербејџан, нама пријатељску земљу, богату нафтом и гасом, земљу са савршеном управом која жели да диверзификује своју економију, што је шанса за наше заједничке пројекте. Ја сам прилично уверен да са нашим знањем и нашим искуством, као земља која је централна  у југоисточној  Европи, да можемо пуно да помогнемо нашим пријатељима и наравно,  они могу нама пуно да помогну“, нагласио је Селаковић у обраћању привредницима.

 

Истичући да постоји неколико области  у којима постоји посебан интерес да Србија и Азербејџан сарађују, Селаковић је додао да су то поред фармацеутске индустрије, пољопривреде и производње хране, сектора транспорта, такође и петрохемија и енергетски сектор.

 

Селаковић је напоменуо да ће можда једна од препрека која постоји за сарадњу наших привредника, у наредном периоди бити превазиђена, а то је увођење директне авио линије Београд – Баку.

 

„Тиме ћемо омогућити бржи и бољи контакт између два народа и између привредника, што ће допринети стварању нових идеја за заједничку сарадњу, и створиће прилике које су обострано корисне“, оценио је министар Селаковић.

  

„Не постоје никакве баријере, рестрикције, ограничења за развој односа између наше две нације. Из те перспективе ми охрабрујемо све привреднике да унапреде однос“, рекао је министар рада и социјалне заштите Републике Азербејџан у обраћању привредницима. Бабајев је рекао да се трговински односи и инвестициони односи наше две земље развијају, али према његовим речима, апсолутне цифре су  много ниже од нашег потенцијала, који је много већи. Он је нагласио да је Азербејџан посебно заинтересован за сарадњу у области инистрије.

 

„ У Азербејџану смо креирали посебне индустријске слободне зоне за специфичне области сектора где смо заинтересовани. На пример за фармацеутске производе смо заинтересовани, ту можемо  да понудимо јако повољне услове српским партнерима,“ истакао је Бабајев. Он је додао да постоји јак потенцијал за сарадњу две земље и у области пољопривреде и оценио да је сегмент туризма још један од потенцијала сарадње две земље.

 

Два министра су нагласила да одрживи бизнис заправо спроводи приватни сектор и да је улога влада две државе да успостави повољне услове који ће привредницима олакшали њихову међусобну сарадњу.

 

Србија и Азербејџан нису само две пријатељске државе, већ и стратешки партнери, а стратескшо партнерство не обухвата само политичке односе, већ јако интензивне економске, трговинске и инвестиционе односе, социјалне односе, контакте између наших народа и сарадњу у свим областима, закључили су министри Селаковић и Бабајев.

 

 

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања