Aa

Aa

ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ И ЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ 625 МИЛИОНА ДИНАРА

ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ И ЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ 625 МИЛИОНА ДИНАРА

ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ И ЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ 625 МИЛИОНА ДИНАРА

Читај ми

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Република Србија издвајају велика средства за исплату зарада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом,  а ове године издвојено је 625 милиона динара из буџета“, изјавио је министар Никола  Селаковић, након обиласка предузећа „Стил“ у Зрењанину и разговора са представницима Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

 

Министар Селаковић је појаснио да су средства, која се издвајају из буџета, намењена за месечне субвенције за сваку запослену особу са инвалидитетом у висини  до 75 посто зараде са припадајућим доприносима за обавезно социјално осигурање, а максимум до 50 посто просечне зараде у Републици Србији, док се онај остатак од 50 посто очекује од самог предузећа, да створи својом пословном политиком и својим пословањем.

 

Објашњавајући зашто су важна предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, министар Селаковић је подсетио да се привредна друштва, односно предузећа формирају  ради остваривања пословне добити, ради прављења профита,  док основна функција ових предузећа није стицање профита. “Основна функција јесте запошљавање особа са инвалидитетом, њихова професионална рехабилитација, јер за државу је много јефтиније да улаже у оваква предузећа, да запосли особе са инвалидитетом, особе које имају неки вид, степен инвалидности, него да тај новац даје за социјалну помоћ,  за смештај у посебне установе. На овакав начин додатно доприносимо и личном осећају корисности оних људи који овде раде“, истакао је министар.

 

Подсећајући да је био Међународни дан социјалне правде, министар Селаковић је рекао да  оваква предузећа имају озбиљну улогу у стварању вишег степена социјалне правде у једном друштву и нагласио да у Србији послује 61 привредно друштво које запошљава особе са инвалидитетом.

 

„Оваква предузећа су потребна Србији. Оваква предузећа могу да послују и испуњавају своју вишеструку сврху постојања. Али морамо да нађемо начин, да тај циљ, који је видљив нама у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, буде видљив и на нивоу читаве Владе Србије и за то ћемо се борити у предстојећем периоду“, рекао је Селаковић након обиласка предузећа „Стил“ које запошљава 90 радника од који 80 одсто чине особе са инвалидитетом.

 

Истичући да Србија исцрпљује свој постојећи контигент расположиве радне снаге, министар Селаковић је указао зашто је важно да се запосли свако ко жели и  може да ради, и да то јесу и особе са инвалидитетом, којих међу незапосленима, према његовим речима,  има и те како много, нарочито  са нижим квалификацијама и у старосној доби преко 50 година. „Кроз помоћ оваквим предузећима, да што боље и успешније функционишу, ми ћемо учинити много и да промовишемо запошљавање особа са инвалидитетом“, рекао је Селаковић.

 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио је министру  на посети граду Зрењанину и предузећу које послује већ 60 година, где су били у прилици да виде и разговарају са, како је рекао, храбрим руководством и радницима, који упркос великој конкуренцији која влада у овој области, имају храбрости да продају добар и квалитетан производ, и то великим државним системима. „Ова предузећа имају једну посебну функцију. Када дате посао особи са инвалидитетом, ви сте њему олакшали живот, олакшали живот његовој породици, али и учинили услугу средини у којој живи. Тако да, поред стицања профита и бизниса, ово је једна виша функција, држава је то препознала и верујем да ћемо, у наредном периоду, заједно са овим предузећем, али и са Министарством, направити један искорак када је у питању функционисање овог предузећа, али и овог система“, изјавио је Салапура.

 

Александар Бурсић директор „Стил“ предузећа и председник УИПС-а, захвалио се министру Селаковићу на оваквој посети, пре свега радној. „Имали смо јако добре и конструктивне разговоре, упознали смо министра Селаковића са стањем, не само  у предузећу за професионалну рехабилитацију „Стил“, већ и са стањем у свим осталим предузећима у Србији“, рекао је директор предузећа „Стил“ које се бави производњом личне заштитне обуће.