Aa

Aa

Представљени резултати Министарства за првих шест месеци 2019. године

Представљени резултати Министарства за првих шест месеци 2019. године

Представљени резултати Министарства за првих шест месеци 2019. године

Читај ми

„У Србији сваког месеца у просеку 620.166 људи прима неку врсту новчане надокнаде из области борачке, социјалне или дечије заштите“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић приликом представљања резултата рада Министарства у првих шест месеци ове године и додао да од укупног броја корисника који примају неку врсту новчане надокнаде највише њих остварује право из области дечије заштите.

"Највише корисника из области дечије заштите остварује дечији додатак, око 300.000, затим родитељски додатак, накнаду за породиље, а за више од 2.000 деце плаћа се боравак у предшколској установи", рекао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, у првој половини године од суме која је опредељена Министарству потрошено је око 53 одсто што је према предвиђеној динамици.

 

„163.300 људи добија социјалну помоћ, а око 31.600 остварује права из области борачке заштите по ранијим савезним и републичким прописима. Први пут ове године 209 установа социјалне заштите је у оквиру трезора, односно буџета и на тај начин се лакше контролишу расходи што је био захтев и Међународног монетарног фонда“, рекао је министар.

 

Како каже, у складу са приоритетом Владе Србије, Министарство уводи дигитализацију и информациони систем за социјалне карте чија прва фаза треба да буде готова током овог месеца, а након усвајања у Влади Србије започеће и друга фаза.

 

Као успехе Министарства навео је и увођење електронског управљања документима, пребацивање сервиса и апликације у јединствен Дата центар, као и успостављање телефона за притужбе и увеђење е-инспектора за борбу против рада на црно. Инспекција рада је у првој половини године обавила, како је рекао, око 33.800 контрола што је два одсто више него у последњем кварталу прошле године.

 

Ђорђевић је рекао и да је од фондова за пензијско и инвалидско осигурање Србије и Војводине направљен јединствен систем и да се приходи увећавају и смањују трансфери из буџета, па је повучено девет милијарди мање.

 

„Прошле године је због добрих прихода ПИО фонда 13.320 пензионера боравило бесплатно у бањама, а за ову годину је планирано 1.100 више. Министарство је урадило анализу установа за смештај деце и омладине. До сада је реконструисан дом у Сремчици, затим одмаралиште у Баошићима где ће деца сада моћи да бораве преко целе године, а у плану је реконструкција свих шест објеката Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду, и још неколико домова“, навео је Ђорђевић.

 

Истакао је да је у хранитељским породицама смештено 6.500 деце а у установама 650 и да је у првој половини године усвојено 48 деце од чега је десеторо смешено у иностране породице.

 

"Србија је добила похвале за то што је лидер по смештају деце ван институција, у породице, јер сматрамо да су то најбољи услови за одрастање", рекао је Ђорђевић.

 

Такође, навео је и да је незапосленост у првом кварталу износила 12,1 одсто, што је 0,8 одсто мање у односу на претходни квартал, а у јуну је регистровано око 527.000 незапослених и у односу на претходни месец смањен је број за око 9.400.

Министар Ђорђевић истакао је и да Министарство у 2019. години планира измену и допуну или доношење нових 15 закона.