Aa

Aa

Права особа са сметњама у развоју морају да се обезбеде на најбољи могући начин

Права особа са сметњама у развоју морају да се обезбеде на најбољи могући начин

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је првој јавној расправи о Нацрту закона о заштити права лица са менталним сметњама, корисника услуга смештаја у установама социјалне заштите, где је истакао да oчекује да ће се кроз јавну расправу добити корисне сугестије и предлози решења којима се текст нацрта може унапредити и чиме би се знатно допринело заштити права поменутих лица.

 

Министар Ђорђевић рекао је да Република Србија овом расправом започиње формалноправни процес реализације обавезе из Акционог плана за Поглавље 23 - Правосуђе и основна права у оквиру приступања Републике Србије Европској унији.

 

„Разлози којима смо се руководили када смо прихватили препоруку из Извештаја о скринингу за Поглавље 23, према којој је потребно усвојити закон намењен заштити лица са менталним сметњама у институцијама социјалне заштите били су разумевање да је процес деинституционализације и развој система услуга помоћи и подршке лицима са менталним сметњама и њиховим породицама дуготрајан и сложен, да изискује материјална улагања и захтева пажљиво планирање и праћење реализације“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да је циљ Републике Србије да се одређеним формалноправним актом – законом, уреди неколико области које се односе на поштовање права лица са сметњама у развоју, њихову правну сигурност, посебно у деловима који се односе на начин смештаја лица у установама социјалне заштите без пристанка и садржај, начин и дужину одређивања и трајања мера ограничења, као и одређен начин званичне контроле - надзора и независни механизам мониторинга организовања смештаја лица са менталним сметњама у установама социјалне заштите.

 

Ђорђевић је истакао да права особа са сметњама у развоју морају да се обезбеде на најбољи могући начин и да је то обавеза Министарства којим руководи. Како каже, главно мерило за доношење прецизног закона биће поштовање људских права.

 

„Имам потпуно поверење у људе који раде у Министарству јер сам се уверио да они свој посао, који је веома тежак, обављају марљиво, посвећени су му и воле то што раде. Верујем да ће та њихова посвећеност дати одличне резултате“, рекао је министар.

 

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да ОЕБС жели да подстакне учествовање свих заинтересованих страна и тако Србији помогне да пронађе адекватан начин којим би додатно унапредила положај веома осетљиве категорије друштва.

 

„ОЕБС поздравља чињеницу да Србија покушава да пронађе модел како би помогла лицима са менталним сметњама и побољшала њихов положај и то заиста треба похвалити. Не ради се само о побољшању људских  права самих лица са сметњама, већ би проналажење модела помогло целокупном друштву, породицама особа са менталним сметњама, као и свим институцијама“, рекао је Орицио.