Aa

Aa

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПРИЗНАВАЊУ ПЕНЗИЈА СА АУСТРАЛИЈОМ

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПРИЗНАВАЊУ ПЕНЗИЈА СА АУСТРАЛИЈОМ

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПРИЗНАВАЊУ ПЕНЗИЈА СА АУСТРАЛИЈОМ

Читај ми

„Споразумом о социјалној сигурности држављанима Р. Србије  у  Аустралији, биће  омогућио да лакше остваре своја права из социјалног осигурања и да та права користе и на територији Републике Србије“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић након потписивања Споразума о социјалној сигурности са амбасадором Аустралије у Р. Србији Њ.Е. Данијелом Емеријем.

 

Напомињући да у Аустралији живи и ради између 150.000 и 200.000 српских држављана, што је био основ за закључење Споразума између две земље, министар Селаковић је истакао да ће остваривање права из социјалног осигурања држављанима Србије сада бити много лакше, јер се Споразумом регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, избегавање двоструког осигурања за привремено упућена лица, као и потпунија заштиту осигураника и корисника права.

 

„У складу са принципом изједначености територија, права из социјалног осигурања стечена на основу правних прописа једне државе, могу се користити и ван њене територије, а трансфер у државу настањења, односно пребивалишта, врши се без умањења висине давања,“ нагласио је министар Селаковић. Он је објаснио да то значи да уколико се српски држављанин, који је стекао право на пензију у Аустралији, врати у Србију, Аустралија ће му и даље исплаћивати пензију, без умањења висине давања.

 

Министар Селаковић је истакао да је један од најзначајнијих принципа овог Споразума, принцип сабирања стажа осигурања. „Уколико навршени стаж осигурања на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију, та држава узеће у обзир и стаж осигурања навршен у другој држави уговорници”, указао је министар и додао да ће се у том случају висина пензија одређивати сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави.

 

Он је подсетио да Република Србија примењује споразуме о социјалној сигурности са 32 државе, и да се у предстојећем периоду очекује почетак примене споразума са Тунисом и Азербејџаном, као и иновираног споразума са Француском.

 

Њ.Е. амбасадор Аустралије Данијел Емери захвалио је српском тиму на ангажовању, тешком раду и упорности,  јер је након скоро 10 година преговарања, потписан Споразум који је значајан за грађане обе земље.

 

„Споразум ће омогућити држављанима Србије и Аустралије, који су радили у једној од земаља, да стекну права на давања из области социјалне сигурности, без обзира где живе, што ће  им омогућити да се крећу у обе земље, без бојазни да ће им право на пензију бити ускраћено“, изјавио је амбасадор Емери. Он је изразио уверење да ће Споразум ојачати не само билатералне односе, већ и економске везе између Србије и Аустралије.

 

Претходни Споразум између СФРЈ и Владе Комонвелта Аустралије о боравку и запошљавању југословенских држављана у Аустралији, са аранжманом између Владе СФРЈ и Комонвелта Аустралије о начину избора и услова путовања југословенских држављана у Аустралију, био је потписан 1970. године.