Aa

Aa

Потписан Протокол о сарадњи Министарства рада и Каритаса

Потписан Протокол о сарадњи Министарства рада и Каритаса

Читај ми

БЕОГРАД - Представници Каритаса Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписали су данас протокол о сарадњи, а ресорни министар Александар Вулин рекао је тим поводом да се тако наставља и унапређује сарадња са организацијом која је протекле године на територији Србије потрошила 2,6 милиона евра.

"Каритас је организација са којом сарађујемо, делимо заједничке вредности, циљеве и на првом месту подразумевамо да свако људско биће мора да буде третирано као људско биће, да мора да се поштује његово достојанство, право на живот, без обзира у каквој невољи било, заслужује помоћ, подршку и да неко буде уз њега", рекао је Вулин након потписивања Протокола.

Министар је захвалио Каритасу за протеклу годину, у којој је на територији Србије потрошио 2,6 милиона евра, и истакао да је тај новац помогао мигрантима, али и грађанима Србије. "Наши грађани треба да разумеју да, када се води рачуна о мигрантима, да се води рачуна и о грађанима, о установама социјалне заштите које воде рачуна о свима, без дискриминације. Свака наша активност усмерена је, не само ка мигрантима, већ и према нашим грађанима који воде рачуна да мигранти буду прихваћени, примљени, достојанствено да се осећају", рекао је министар.

Вулин је подсетио и да се захвалност дугује Развојној банци Немачке, која је као непосредну помоћ обезбедила општинама које су највише погођене мигрантском кризом 5,6 милиона евра за разне инфраструктурне пројекте у области социјалне заштите, и рекао да се нада наставку те сарадње.

"Србија није изазвала мигрантску кризу и управо зато не би било поштено да њени грађани сами носе терет мигрантске кризе. Захваљујући организацијама као што је Каритас и захваљујући помоћи влада као што је немачка, можемо да кажемо да наш буџет није угрожен од стране мигрантске кризе и можемо да кажемо да успешно решавамо последице те кризе", рекао је Вулин.

Он сматра да се та криза, која је почела као избегличка, а сада је мигрантска, неће скоро завршити, део је наших свакодневних живота, промењеног света у ком се живи, те да ће се сваког дана морати давати одговори на изазове које ће доносити.

Надбискуп и председник Каритаса Србије Станислав Хочевар истакао је да се протоколом потврђује досадашња сарадња и отвара се простор за што већу синергију у будућности на том подручју.

"То питање, нарочито мигрантско, врло је важно и на том плану указује се велика потреба за заштитом људског достојанства, за социјалном правдом, али и за промовисањем мира у свету. Смисао моћи и снага Каритаса, управо је да свом снагом промовишемо сарадњу свих у корист врло конкретног човека и људског бића. Надам се да ће сарадња увек бити већа", рекао је Хочевар.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман поновио је да избегличка и мигрантска криза јесте велики изазов за све, пре свега за Србију, која је од почетка "узела хуман и одговоран приступ" и рекао да ће нас та криза пратити и током наредних месеци.

"Ми као Немачка на даље ћемо подржавати Србију у томе. Остварујемо интензивну сарадњу са Министарством рада Србије и са Комесаријатом за избеглице. Важан партнер за нас јесте Каритас, спровели смо веома важне пројекте, за које је министарство спољних послова Немачке издвојило више од 1,3 милиона евра и сада обезбеђујемо нова средства за спровођење нових пројеката, у вредности од више од 650.000 евра", рекао је Дитман.

Каритас пружа помоћ избеглицама и мигрантима од почетка кризе, лета 2015, а у координацијиј са надлежним државним институцијама, Каритас помоћ пружа првенствено у храни, води, средствима за личну и хигијену простора, одећи, обући, лековима и унапређењу услова у избегличким центрима.