Aa

Aa

Потписан Меморандум о преузимању софтвера у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“

Потписан Меморандум о преузимању софтвера у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“

Потписан Меморандум о преузимању софтвера у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“

Читај ми

Државни секретар Ненад Нерић, у име министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, потписао је Меморандум о преузимању софтвера на завршној конференцији пројекта Немачке развојне сарадње "Повећање прилика за запошљавање сезонских радника".

 

Меморандум, којим је софтвер за електронску регистрацију сезонских радника у пољопривреди предат Пореској управи Србије у трајно власништво потписали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, директор „GIZ-a“ за Србију Герхард Сипел, директорка Пореске управе Драгана Марковић.

 

Министар Бранислав Недимовић захвалио је министру Ђорђевићу, НАЛЕДУ и „GIZ-u“ на сарадњи на овом пројекту и истакао да је у Србији за 10 месеци посредством електронске регистрације сезонских радника пријављено 25.606 ангажованих у пољопривреди, као и да је у систем електронске пријаве сезонски радника у пољопривреди активно укључено 294 послодавца.

 

Како је нагласио, остварено је 700.000 радних дана ангажовања, од чега је држава приходовала око 211 милиона динара.

 

Државни секретар Ненад Нерић истакао је да је један од приоритета ресорног министарства искорењивање сиве економије и да реализација овог пројекта управо доприноси томе.

 

„Задовољство нам је као Министарству што смо дошли до резултата које је изнео министар Недимовић. Пут до усвајања Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима није био лак, а иза ових резултата стоји и мукотрпан рад. Такође, предност овог закона је и да је подстакао послодавце да подигну систем безбедности и здравља на раду радника на виши ниво, чиме ће се такође смањити последице које су произилазиле присуством „рада на црно“ у нашој земљи“, рекао је Нерић.

 

Пројекат "Повећање прилика за запошљавање сезонских радника", како су истакли говорници, доприноси смањењу сиве економије односно „рада на црно“, повећању прихода као и развоју дигитализације, тачније смањењу бирократије, што је битно за све грађане Републике Србије и саму државу.