Aa

Aa

Потписан колективни уговор за запослене у социјалној заштити

Потписан колективни уговор за запослене у социјалној заштити

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и представници Синдиката запослених у социјалној заштити и Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити потписали су данас Посебан колективни уговор којим се уређују права и обавезе запослених у тој области.

Вулин је након потписивања рекао да су преговори трајали два месеца и да је уговор потписан на обострано задовољство јер ће допринети већим правима запослених, али и бити у складу са мерама буџетске дисциплине.

Вулин је подсетио да запослени у социјалној заштити опслужују око 700.000 корисника не рачунајући пензионере и незапослене и шта год написали у колективном уговору њихов рад неће моћи да буде довољно плаћен будући да им је опис посла такав да се баве најугроженијим групама становништва.

"Ми нисмо супротстављене стране. Не постоји министарство које је против синдиката нити постоји синдикат који је против министарства. Ми радимо исту ствар. Наш посао је да рад људи који раде у институцијама социјалне заштите буде вреднован, да буду цењени за то што раде, да буду заштићени и да имају могућност да воде рачуна о људима којима је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Министар је рекао да је поносан што је овај колективни уговор потписан подсетивши да од људи који раде у области социјалне заштите зависи судбина бројних породица.

"Ми смо смањили ваше плате али нисмо смањили ниједну надокнаду нашим корисницима. Ви сте се за то борили. Више сте се борили за то да не буду смањене надокнаде нашим корисницима, него да не буду смањене ваше плате. Влада је то подржала", истакао је Вулин.

Он је рекао да је Влада Србије показала разумевање када је у питању социјална заштита, јер ова влада јесте социјално одговорна и брине о својим корисницима.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић рекао је да је врло задовољан потписаним уговором имајући у виду да је последњи пут у овој области колективни уговор потписан још 2002. године, а у међувремену је два пута доношен Закон о раду.

Он је рекао да ће нови колективни уговор донети већа права за запослене у тој области.

Савић је навео податак да у социјалној заштити ради око 10.000 људи и да су највише задовољни тиме како је у колективном уговору решено питање отпремнина, јубиларних награда, скраћеног радног времена, годишњих одмора...

Председник Синдиката социјалне заштите Миленко Чуровић истакао је да ће овим уговором по први пут запослени у социјалној застити имати равноправан статус у односу на запослене у сродним делатностима.

Он је рекао да је тај синдикат захвалан министру и представницима владе што су на прави нацин приступили овом послу и имали разумевања за специфицност ове професије.