Aa

Aa

Помоћи онима којима је неопходно и уједначити услуге

Помоћи онима којима је неопходно и уједначити услуге

Читај ми

БЕОГРАД - Измена и допуне Закона о социјалној заштити неопходне су да би се омогућили бољи услови и положај оних грађана којима је помоћ неопходна, као и омогућило уједначавање услуга на територији целе републике, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је на отварању првог Радног састанка у "Палати Србија" поводом измена и допуна Закона о социјалној заштити рекао да су промене тог закона биле неопходне и потребне јер је област специфична.
"Квалитет једног друштва требало би да се мери према томе како се односи према најслабијима", поручио је министар и додао да је Закон о социјалној заштити донет пре четири године и да то није предуг рок, али да је било потребно да се надокнаде недостаци и мане које су се показале као очигледне у том законском решењу.

Закон о социјалној заштити је веома важан јер, како је казао, одлучује о судбинама више стотина хиљада људи.
"Читав један сегмент друштва биће обухваћен законом како би дошли до бољег положаја оних којима је помоћ неопходна". казао је он.

Циљ је како је додао, да се изменама тог закона поправи положај оних којима је најтеже и унапреде услуге у локалној заједници.

Данашњем састанку присуствовали су представници организација које се баве пружањем таквих услуга.
"Без тих услуга систем социјалне заштите био би много сиромашнији и зато смо почели измене закона баш од људи који пружају услуге", казао је Вулин.

Он је додао да би потпуна промена закона изискивала много времена и да би процедура дуже трајала, те је договорено да се измени оно што је било проблематично и најважније, односно не више од 30 одсто чланова.

Како је казао, очекује да ће бити донети предлози и решења која су могућа и одржива, а да ће ресорно Министарство бити савезник сваке добре идеје.

Изменама би како је казао требало да се реши питање различитих надокнада, као и да се омогући изједначавање услуга на целој територији републике.

Директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Ивана Ћирковић рекла је да је ово први састанак у низу и да је скуп организован на почетку израде решења и да зато учествују све организације из целе Србије које се баве пружањем услуга.

Важећи Закон о социјалној заштити, како је казала довео је до тога да су се невладине организације као пружаоци услуга суочили са бројим проблемима и да је зато инициран процес измена и допуна како би им се дало на значају и препознало питање решавања њихових проблема.

Те организације, казала је, углавном делују на локалном нивоу и важно је да буду препознате као пратнери.

Како је казала Ћирковић, у наредном периоду разматраће се и предлагати сугестије и коментари, измене би можда могле да буду донете до средине године, али да датум "неће бити закуцан".

Главни проблеми када је у питању ова област казала је односе се на потребе за пружањем већег броја услуга, као и да организације цивилног друштва буду на истом нивоу, односно да буду равноправни пружаоци услуга.

Како је речено на скупу, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и организација цивилног друштва моћи ће да дају предлоге и сугестије за унапређење постојећег законског оквира у прилог удружењима и другим организацијама цивилног друштва као пружаоцима услуга у систему социјалне заштите.