Aa

Aa

Помоћ за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Помоћ за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - У Београду су потписани уговори са 111 удружења за унапређење положаја особа са инвалидитетом и њихових породица, којима је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одобрило помоћ државе у укупном износу од 64,8 милиона динара.

Уговоре су потписали министар Вулин, председник Савеза слепих Србије Милан Стошић, председник Савеза за помоћ особама ометених у развоју Светлана Влаховић и председник Националне организације за особе са инвалидитетом Иванка Јовановић.

Јовановић је напоменула да ће део средстава државе бити намењен за израду Стратегије за особе са инавлидитетом и оценила да ће тим документом бити знацајно унапређен положај особа са инвалидитетом.

Захваливши се на средствима државе за потребе Савеза слепих Србије, Стошић је најавио да ће из тих средстава бити финансиран пројекат израде тактилне мапе за храм Светог Саве на Врачару.

Стошић је подсетио да је у Србији донет Закон о знаковном језику.

Министар Вулин је после церемоније потписивања уговора, новинарима рекао да је 111 удружења и организација добило помоћ државе у укупном износу од 64,8 милиона динара за разне пројекте које побољшавају положај особа са инвалидитетом и њихових породица. "То је наша обавеза али, то и јесте више од обавезе то је наша дужност. Особе са инвалидитетом нису терет овог друштва, и уз друга министарства као и оно што ради ово министарство, ми се трудимо да значајно побољшамо положај особа са инвалидитетом", казао је Вулин.

Вулин је подсетио да је прошле године, захваљући раду читавог друштва, према евиденцији Националне службе за запошљавање, запослено преко 4.000 особа са инвалидитетом, што до сада није био случај и што јесте заиста значајан помак, напомињући да је Национална служба запосљавања у овој години одвојила 500 милиона динара за активне мере запошљавања особа са инвалидитетом .

"Ово Министарство је одвојило 303 милиона динара за редовно функционисање удружења особа са инвалидтетом, а овим конкурсом је доделило још близу 65 милиона динара", казао је Вулин.

Према подацима Министарства за рад, тим средствима подржано је 54 пројекта за превеницију деинституционализације и институционализацију са око 38,9 милиона динара, 13 пројеката за побољшање приступачности за особе са инавлидитетом у укупном износу од пет милиона динара, 44 пројекта чија је тематика пружања услуга подршке за самостални живот особа са инвалидитетом са око 20,8 милиона динара.

Подржано је и 40 пројеката који се баве унапређењем положаја особа са интелектруалним тешкоћама, 17 пројеката за побољшање положаја особа са телесним инвалидитетом, 25 пројеката за особе са сензорним оштећењем и 29 пројеката чија је циљна група мешовита.


На провери више од 30.000 решења за инвалидске пензије

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће ресорно министарство, као потенцијално сумњиве, проверити преко 30.000 решења за инвалидску пензију.

Он је навео да је до сада обрађено више од 3.000 инвалидских пензија, од тога је одузето преко 300 инвалидских пензија и поднето 16 кривичних пријава.

"Од прошле, закључно са овом годином, ми смо држави уштедели 86 милиона динара", рекао је Вилин новинарима и подсетио да је постоји законска обавеза још од 2003.е године, да се на сваких три године врши ревизија инвалидских пензија, која никада није спроведена.

"Ово је први пут да једно министарство има храбрости да спроводи ревизију инвалидских пензија", рекао је Вуилин и скренуо пажњу да нико није изгубио ни једно право које му не припада, већ су "изгубили људи, који нису икада ни требали да буду инвалидски пензионери".

Министарство је поднело 16 кривичних пријава, али због протока времена, многи лекари који су додељивали погрешне инвалидске пензије, "или да не искористим неку тежу реч", више нису чак ни међу живима, казао је министар.

"Имамо оних који су дошли до старосне пензије, који не можемо више ништа да им ускратимо. Али, оно што је можда и важније за убудуће јесте, што ћете се много мањи број људи усудити да покуша превару са инвалидским пензијама", нагласио је Вулин.

Он је додао да се то већ види на основу захтева за инвалидске пензије које су много боље документоване и много ређе се одбијају.

"Долазе они којима је помоћ заиста потребна и који имају право на инвалидску пензију", закључио је Вулин.