Aa

Aa

Помоћ "Mercy Corps" мигрантима и локалној заједници

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Помоћ "Mercy Corps" мигрантима и локалној заједници

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и представници међународне хуманитарне организације "Mercy Corps", посетили су Прихватни центар у Прешеву, где је та хуманитарна организација почела поделу платних картица мигрантима.

"Mercy Corps" почео је пилот програм који ће трајати два месеца, током којих ће угроженим мигрантима бити подељено 1.600 Мастер Кард платних картица.

Поред миграната, један број платних картица добиће и наши грађани који припадају групи социјално угрожених.

Министар Вулин је навео да је цео пројекат вредан 270.000 евра и биће спроведен у наредна два месеца и даваће се посебно угроженим категоријама.

Вредносне картице од 210 евра добијаће породице, а по 70 евра појединци.

"Они тај новац могу да потроше било где, али наравно да ће највећи део тог новца бити потрошен код нас. То је директна помоћ мигрантима, али и индиректна помоћ нашем систему. Поред тога, 10 одсто од укупне вредности пројекта биће подељено социјално угроженим породицама и на томе смо веома захвални ''Mercy Corps'', нагласио је Вулин.

Тим менадзер пројекта "Mercy Corps" Ребека Томсон оценила је да овакав вид помоћи даје троструке резултате.

"Први је директно задовољавање хуманитарних потреба избеглица, други је обезбеђење додатног нивоа заштите миграната у смислу њихове безбедности током њиховог транзита кроз Србију, а битан је и трећи јер пружа и помоћ локалној заједници. Помаже се локална привреда, али и појединци. Циљ је да се највећи део средстава задржи у Србији", казала је Тхомпсон.

Она очекује да ће "Mercy Corps" и након два месеца наставити да пружа помоћ мигрантима у Прешеву.

Стиже нешто мање миграната због штрајкова

У последњих неколико дана број миграната који долазе у Прихватни центар у Прешеву креће се од 1.000 до 1.500 дневно, што је далеко мање у односу на пре две недеље.

Према оцени министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадра Вулина, то је само тренутно затишје због штрајкова у Грчкој и Македонији.

"Значајно се смањио број миграната али не зато што су миграције престале, већ зато што имамо штрајк јавних превозника у Грчкој и што имамо штрајк такси удружења у Македонији. Тако је велики број људи блокиран како са грчке тако и са македонске стране. Зато очекујемо у наредних неколико дана, када штрајкови престану, да ће доћи до притиска посебно на камп у Прешеву", појаснио је Вулин.

У прихватном центру у Прешеву спремни су и ако током пролећа дође до знатног повећања броја миграната.

"Овај систем је у најтежим данима обезбеђивао заштиту, медицинску помоћ и регистрацију за више од 8.000 миграната. Очекујемо да то можемо да поновимо ако треба, а уколико буде потребно, и више од тога. То нас не би радовало, али смо спремни", нагласио је Вулин.

Он је поновио да Србија неће подизати ограде и да се о мигрантима мора водити рачуна дуж целе њихове руте, а не да земље унилатерално спроводе мере.

Мигранти који долазе у Прешево причају да им је најтежи део пута био прелазак из Сирије у Турску и прелаз бродићима из Турске у Грчку.

"Најтеже је било док смо пет дана путовали из Сирије у Турску. Било је страшно због рата. После тога било је веома опасно на броду од Турске у Грчку, али ето сад смо овде и срећни смо", прича Хаиме из Сирије која путује са двоје деце.

Таим из Дамаска мисли да је натежи део прошао и да је сад много боље. "Идем са својим сином и сестром која има троје деце, а њен муж је остао у рату у Сирији“, објаснио је Таим.