Aa

Aa

Покрет „Бесмртни пук“ у Београду, по први пут ван граница Русије

Покрет „Бесмртни пук“ у Београду, по први пут ван граница Русије

Покрет „Бесмртни пук“ у Београду, по први пут ван граница Русије

Читај ми

У Београду се одржава међународна конференција „Сећање победника“ за организаторе шетњи „Бесмртни пук“. Министар за рад и социјалну политику Зоран Ђорђевић поздравио је присутне речима да не смемо да дозволимо да клице фашизма које се данас опет негде јављају добију на снази, да се развију и угрозе нашу слободу. Наши преци су се борили на правој страни и изборили за ту слободу а наш задатак је да је сачувамо”

 

"Неко жели да прекраја историју, да избрише учешће и Русије и Србије и њихову важност у Другом светском рату. Ова конференција је прилика да се осврнемо на заслуге наше две земље. Као што смо тада били заједно и данас смо заједно. Не смемо да дозволимо да прекраја историја, да се умањује наш и Руски значај и улога у Другом светском рату".

 

Министар је навео и да су се појавили они који су Другом светском рату били на супротној страни, а који сада себе желе да покажу као жртве и да прикажу себе као некога ко је допринео победи у Другом светском рату. 

 

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, поздрављајући учеснике конференције, рекао је да је покрет "Бесмртни пук" који се родио у Русији добио је огромну подршку и заузео читав свет. 

 

Скупу се обратио и народни уметник Русије и копредседник покрета Василиј Ланавој који је говорио о значају историјског сећања и поноса прецима.Посебно се осврнуо на пријатељство са српским народом, које је, каже, осетио већ у првим гостовањима његовог позоришта Вахтангов у послератној Југославији. Артјом Хуторској, шеф Извршног комитета Бесмртног пука Русија рекао је да је задатак конференције озбиљан: да докаже да нема прекрајања историје и да нема подела.  

 

Како је најављено, конференција ће бити посвећена 75. годишњици ослобођења Београда од нацистичке окупације.

 

Пре почетка конференције, организатори и учесници су рано јутрос положили венац на Споменик ослободиоцима Београда.

 

Венац су положили министар за рад и социјалну политику Зоран Ђорђевић, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, председник извршног одбора покрета „Бесмртни пук Русије“ Артјом Хуторској и копредседавајући организације „Бесмртни пук“ Сергеј Лепенков.