Aa

Aa

Погром на КиМ се никада не сме заборавити

Погром на КиМ се никада не сме заборавити

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и присуствовали су данас првом школском часу у ОС С "Дринка Павловић", који је био посвећен погрому над Србима 17. марта 2004. године и са кога је поручено да се тај дан никада не сме заборавити, а такав злочин никада поновити.

Од ове године, сећање на 17. март 2004. године биће део програма обележавања годишњица историјских догађаја и први час у свим школама у Србији почиње подсећањем на тај трагични догађај.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је 17. март 2004. године све почело једном великом лажи - да Срби пуштају псе на албанску децу и да је та лаж била повод, који нико до сада није демонтовао.
"Нико никада није признао да је све то била страшна лаж. Погром на Косову и Метохији се није десио јер су га Срби изазвали", подвукао је Вулин и додао да никада није касно да се призна истина.

Он је рекао да "велики свет који је ћутао о истини 17. марта, може данас да призна велику лаж" и каже "извините".
Онда би, како сматра, можда могли да се нађу кривци, као и да буду кажњени.

Вулин, који је бивши директор Канцеларије за Косово и Метохију, рекао је и да би, када би се нашли кривци и када би били кажњени, имало наде за свако људско биће на КиМ.
"Ако се истина никада не буде признала и ако нико никада не буде кажњен, онда нема наде ни за Србе на Косову и Метохији, као ни за једно биће на планети", упозорио је Вулин.

Према његовим речима, ово је први пут да се мартовско насиље над Србима на Косову и Метохији обележава као део државног церемонијала и да ће тако остати.

Вулин је истакао и да се то никада неће заборавити и да деца о томе треба да уче, као и да се то ниједној нацији никада не сме догодити.

На часу седмог разреда којем су присуствовали, Ђурић и Вулин су питали ученике да ли знају шта се догодило 17. марта 2004. године, да ли су икада били на Косову и Метохији, да ли би волели да оду тамо, да ли познају некога са КиМ...
Ђаци су имали прилику и да виде филм о мартовском погрому, а истакли су да су им најпотресније слике када су Албанци ломили крстове на српским црквама јер су тиме "покушали да нас избришу, као да никада нисмо били на Косову и Метохији".

Вулин је ђацима такође објаснио да је догађаје 17. марта 2004. године узроковала "страшна лаж", коју нико никада није признао и навео да су њихови вршњаци на Косову и Метохији прерано одрасли, јер су "доживели лаж, видели ватру, знају шта је мржња"...

"Наша жеља је да се наша деца у Београду, али и у другим деловима Србије, сећају овако тешких догађаја и да остану у вези са вршњацима на Косову и Метохији", рекао је Ђурић новинарима након школског часа.

Како је истакао, "само сећање и солидарност могу да нас доведу до тога да неко од њих једног дана у Високим Дечанима упали свеће слободе које је царица Милица оставила у аманет и које се ту чувају".

Он је додао да је култура сећања саставни део културе и цивилизације сваког европског народа, а да је мало таквих народа који су у својој историји доживели такву врсту трагедије и патње, какву је доживео српски народ.
"Ми не желимо да се то икада понови, а да се то не би поновило морамо да сачувамо сећање на узроке, као и да позовемо на одговорност кривце за 17. март", поручио је Ђурић истичући и да за то још нико није кажњен.

Он је подсетио да је 17. марта 2004. године, претходио 24. март 1999. године, када је почело бомбардовање, и да се од тада наша влада, држава и војска не налазе у пуном капацитету на КиМ.
"Вреди се борити, уверен сам да Србија на Косову и Метохији има будућност, као и у сваком другом делу земље", закључио је Ђурић.

Ђурић је рекао да 17. март опомиње и подсећа да имамо браћу и сународнике на Косову и Метохији који заслужују да им помогнемо и да их не заборавимо.

Он је рекао и да је држава "темељ сигурности у нашим животима коју треба заједно да градимо".

Ђурић и Вулин су најавили да ће једно одељење са Косова и Метохије довести у посету вршњацима у ОС С "Дринка Павловић", као и да би могла да буде организована ескурзија да ђаци из Београда посете српске манастире у јужној покрајини.