Aa

Aa

Пети крајишки откос

Пети крајишки откос

Читај ми

БЕОГРАД - Светски дан избеглица обележен је данас у насељу Бусије у близини Београда спортско-културном манифестацијом Пети крајишки откос, коју је отворио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поруком да сви житељи Србије данас имају заједнички циљ до којег се може доћи само заједништвом и вредним радом.

Стефановић је истакао да је циљ Владе Србије да створи услове за бољи живот, да спроведе ефикасну борбу против криминала и корупције и да омогући да сва деца имају једнаке шансе.

"Данас морамо да радимо више него икад да би будуће генерације имале будућност и добар и квалитетан живот", рекао је Стефановић, који је и првим замахом косом обележио почетак такмичења косаца.

Суграђанима који су током 90-их година прошлог века прогнани из Хрватске, Стефановић је поручио да морају да чувају своју културу и традицију, а држава ће им, како је истакао, помоћи градњом инфраструктуре и инсистирањем на поштовању њихових права и слобода.

Учеснике манифестације поздравио је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је изразио задовољство због тога што заједница Срба из Хрватске просперира у Србији.

"Када вас гледам мислим на оне који нису са нама, а да јесу колико би нас само било, како бисмо изгледали и колико бисмо моћнији и јачи били. Више је имена на овом споменику него нас који смо данас овде, а онда погледаш ову децу, ове анђеле и кажеш победили смо зато што их је оволико и што неће заборавити одакле су и ко су", рекао је Вулин.

Он је поручио да ће држава наставити да помаже избеглицама и интерно расељеним грађанима, али да то не може сама, и да је нужна помоћ ЕУ и УНХЦР-а.

"Избеглице постоје, њихов проблем је стваран и жив, а ово министарство је већ покренуло обнављање разговора са Хрватском по питању исплате пензија како би ови људи добили све што им припада и што заслужују", казао је Вулин.

Поздраве председника Србије Томислава Николића учесницима манифестације пренела је његова саветница Станислава Пак, која је честитала Србима крајишницима на томе што томе што успешно чувају своју традицију и духовност.

Подсетивши да је Србија више од две деценије након почетка ратова у бившој Југославији још земља са највише избеглица у Европи, и да у овом тренутку 57.000 особа има и избеглички статус, Пак је са жаљењем приметила да су се Србија и њени грађани у многоме огрешили о своје сународнике који су морали да напусте своја огњишта.

"Опростимо онима који су нас довели у беду, опростимо онима који су нас несвесно повредили, без тога нећемо имати снаге да се окренемо будућности, нећемо моћи да поново сарађујемо са ближњима, а без тога нема просперитета будућих генерација", рекла Пак.

Како је поручила, борба за обесправљене и даље траје, а предуслов за нормалан добросуседски живот и помирење су враћање имовинских и статусних права, исти стандарди у суђењима за ратне злочине, решавање питања несталих, престанак хапшења у циљу затрашивања и стварање услова за одржив повратак.

Манифестацију је организовала Коалиција удружења избеглица у Републици Србији, чији је председник Миодраг Линта поручио да је циљ Крајишког откоса да се упуте две поруке: да се протерани Срби и сви оштећени грађани родом западно од Дрине никад неће одрећи основних људских права и да се неће одрећи обичаја традиције и културе.

Линта је поручио да од владе очекује отварање сталног дијалога са Хрватском како би сви проблеми избеглица дошли "на сто" и били трајно решени, јер само на тај начин може доћи до пуне нормализације односа Србије, Хрватске и БиХ и помирења три народа.

Уочи почетка такмичења владика сремски Василије служио је помен Србима из некадашње Републике Српске Крајине који су погинули током рата у Хрватској, након чега су положени венци на споменик жртвама и несталима.

Бусије су највеће избегличко насеље у Србији, настало пре 17 година, и данас има око 1.500 кућа са више од 5.000 становника.