Aa

Aa

Откривено девет илегалних домова за старе у Србији

Откривено девет илегалних домова за старе у Србији

Читај ми

БЕОГРАД - У данашњој акцији Министарства за рад откривено је девет илегалних домова за старе у Србији у којима нису били обезбеђени елементарни услови за живот корисника, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да ће се против тога посвећено борити.

У илегалним домовима, било је укупно 130 корисника.

"Ми смо у протекле две године пронашли и затворили 46 илегалних домова, а у протеклих 11 година свега 34 и по томе видите колико желимо да се изборимо са овим злом и нашим најстаријима обезбедимо достојанствену старост", рекао је Вулин после обиласка илегалног дома у Кумодражу, у коме је констатовано забрињавајуће стање и висок степен угрожености старих лица.

Апелујући на грађане да чланове својих породица не остављају у илегалним домовима где немају одговарајућу заштиту и где нису потписали одговарајуће уговоре, Вулин је рекао да на сајту тог министарства постоји списак свих лиценцираних објеката.

"Илегални дом за старе није само рад на црно, овде су угрожени људски животи, видели сте овде да људи немају елементарне услове за живот, да немају лекара, да је приступ лековима неконтролисан, да немају здравствену заштиту 24 сата, социјалног радника, ово је опасност да угрозите животе људи", рекао је Вулин.

Упитан шта ће бити са домом "Опоравак" у Кумодражу, као и са корисницима, Вулин је рекао да ће дом свакако бити затворен, док ће сродници особа које су ту смештене бити обавештени о томе да морају да обезбеде њихово премештање.

"Уколико нема сродника или нису у стању да их преместе, ми ћемо обебзедити надлежни центар за социјални рад, који ће се побринути да они буду смештени у неки од домова. Нико неће остати без смештаја", поручио је Вулин.

Начелница социјалне инспекције Биљана Зекавица, која је ненајављено дошла у дом у Кумодражу у инспекцију, рекла је новинарима да је утврдила више неправилности.

"Великим делом је одговорност сродника за то што су корисници овде, а у већини случајева се ради о лицима која су оболела од деменције и нису у стању да искажу своју вољу. Увек је неопходно уредити старатељску заштиту и једино старатељ, уз претходну сагласност ограна старатељства, може да одлучи о смештају", рекла је Зекавица.

Она је навела да је ефикасност судова, кад је реч о казнама, мало затајила.

Према њеним речима, до сада је издато 150 лиценци за домове за старе, али то није коначна бројка, будући да је до 22. маја, што је био крајњи рок за подношење захтева за лиценцу, пристигао велики број, више од 200, и они су у поступку решавања.

Дом "Опоравак" данас је контролисала Инспекција рада, а очекује се да у току дана тај објекат обиђу и санитарна и здравствена инспекција.