Aa

Aa

Откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи

Откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи

Откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи

Читај ми

У присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића и председнице Скупштине Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца и супругом погинулог борца Верицом Kалуђеровић свечано је откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи, у касарни ,,Бачка“.

 

,,Овај споменик је посвећен људима који су имали велико срце и људима који су били пуни љубави, љубави према својима ближњима, љубави према својој отаџбини. Свети Григорије Богослов каже да нема велике љубави без велике жртве, а ови људи чија су имена уклесана на овом споменику који откривамо данас, су они који су величину своје љубави према отаџбини, према своме роду, према својима ближњима, доказали својом жртвом, оном највећом“, рекао је министар Селаковић.

 

Он је додао да се овим данашњим чином њихова имена још једном потврдно уписују у вечност.

 

,,Да се никада не би заборавило да се за Србију војевало, да су ови људи дали своје животе борећи се за праведну, исправну ствар доказујући колико воле своје ближње, свој народ и своју земљу. Нека им је вечна слава и хвала“, поручио је Селаковић.

 

Министар Вучевић, истакао је да осим чињенице да сви јунаци који су уклесани на споменику имају везу - породичну, адресу становања, место рођења или коначну кућу на територији Бачке Тополе, без обзира да ли су Срби или Мађари, које су били животне доби, да ли су православне или римокатоличке вероисповести, да ли су верујући или неверујући – постоји још нешто што их спаја и данас када им клањамо и одајемо пошту, а то је да су они испунили своју реч.  

 

Они су нашој држави, без обзира како се звала, да ли је то тада била Југославија, а данас Србија, дали заклетву да ће да је бране, без обзира ко је напада, каква опасност прети, без обзира колика је сила ударила на њих. И сви они који су животе дали јесу одржали реч и заслужују у најмању руку поштовање и овај вид признања. Нажалост, тај сурови застор заборава, који историјски неретко краси наш народ, пао је и на њихова имена, па смо имали више деценија да их нико није спомињао, да је било непријатно да се прича о томе и да када споменемо наше хероје и јунаке онда ми иритирамо ове који су их убили. Ваљда треба да се стидимо пред убицама, пред онима који су пуцали на њих и испаљивали ракете – истакао је министар Вучевић.

 

Откривању споменика су поред министра Вучевића и Селаковића присуствовали и припадници Министарства одбране и Војске Србије, чланови Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца, представници Покрајинског удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, припадници МУП Србије, локалне самоуправе.

 

Камен темељац је у новембру 2023 године положио министар Селаковић, а споменик се састоји од постамента на који је постављена статуа војника, подигнут је у част погинулим борцима у ратовима деведесетих година 20. века.

 

Његовим подизањем исказује се поштовање погинулим припадницима војске, који су дали своје животе за отаџбину, на понос грађана Србије и породица погинулих бораца. Аутор статуе је вајар Фрањо Мачковић, архитекта пројекта Љубица Дашић.