Aa

Aa

Остале компаније у Србији да следе пример ЕПС-а - ЕПС донирао милион динара за сензорну собу за децу

Остале компаније у Србији да следе пример ЕПС-а - ЕПС донирао милион динара за сензорну собу за децу

Читај ми

БЕОГРАД - У Дому "Драгутин Филиповић Јуса" отворена је специјална Сензорна соба, намењена деци и омладини са поремећајем у развоју, за коју је Електропривреде Србије (ЕПС) донирала милион динара.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је са директором ЕПС-а Александром Обрадовићем присуствовао отварању те собе, указао је да је та соба "нешто најлепше што су деца могла да добију и која ће им живот учинити бољим".

"Сада ће моћи да примају терапију и свакодневно напредују. Сензорна соба је велика ствар у њиховим животима и нешто што помаже у њихом развоју, што их умири, обрадује и помаже да науче неку вештину и стимулише осећај који им је природа ускратила," указао је Вулин.

Министар је захвалио ЕПС-у на тој донацији и најавио да ће бити још сличних донација ЕПС-а за још неколико домова за децу у Србији. "Више од новца јесте осећај ове деце да се о њима брине, да су вољена и да су они деца као и свака друга, која имају право на радост и да промене свој живот на боље", рекао је Вулин новинарима.

Он је указао да је значајно и да остале компаније у Србији следе пример ЕПС-а и да схвате да део њиховог профита треба да оде онима који су најнезаштићенији.

Директор ЕПС-а је указао да је та компанија од 1. јула ове године сасвим другачија и да је кренула у процес трансформације који би требало да се заврши до 1. јула следеће године.

"За ЕПС ће профит бити једно од главних мерила успеха, али не смемо да заборавимо и да будемо социјално-одговорна компанија. Све најуспешније компаније на свету имају јаке социјално-одговорне програме, кроз који се такође мери успех компаније", истакао је Обрадовић.

Он је оценио да, иако се често у јавности води полемика да ли компаније попут ЕПС-а треба да имају програме спонзорства и донација, да ЕПС треба да има такав програм и најавио да ће ЕПС и убудуће пратити иницијативе министарстава и колико год може помогати заједници.

Заменик директора тог дома Миланка Каравдија захвалила је ресорном министарству и ЕПС-у за помоћ и донацију у отварању и опремању специјалне сензорне собе у Дому за децу ометену у развоју.

Та сензорна соба је бебедно и сигурно место за децу са посебним потребама и помоћно средство за рад професионалцима да би деца развила сензорне потенцијале и да би могла даље да се развијају и лакше интегришу у спољној средини, објаснила је она.

Уређење сензорне собе у том дому који се налази у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, покренуто је на иницијативу Министарства и ЕПС-а.

Сензорна соба је драгоцено средство које се користи у раду са децом и одраслима са аутизмом, поремећајем концентрације, особама са сензорним оштећењима, менталном и недовољном развијеношћу, говорним потешкоћама, сметњама у учењу, као и онима са проблемима у понашању.